Tudomány

Kártyajáték a Rubik-kocka utóda?

Nemzetközi szintű érdeklődés mutatkozik két magyar diák szilveszterkor kitalált kártyajátéka iránt - központban a részecskefizika.

Fel (u), Le (d),  Furcsa (s),  Bájos (c),Tető (t),  Szépség (b)…

Sokan nem ismerik az e kifejezések közötti összefüggést, ám mindazok, akik az új, magyar fejlesztésű kártyajátékkal ütik el az időt a hosszú téli estéken, már pontosan tudják, hogy ezek a világegyetem legelemibb és egyben “legforróbb” építőköveinek, a kvarkoknak a tudományos elnevezései.

Sőt, ha belejönnek a játékba, akkor már az sem jelent számukra megoldhatatlan problémát, hogy ezekből a részecskékből barionokat vagy esetleg mezonokat állítsanak össze. A kvarkok ugyanis egymással, valamint antirészecskéikkel kombinálva alkotják a világegyetemet felépítő, nyugalmi tömeggel rendelkező elemi parányokat, mint például a protonokat és a neutronokat.

A kártyajáték ötlete 2008-ban két magyar fiatal, Török Csaba és Csörgő Judit fejéből egy szilveszteri bulin pattant ki. A gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium természettudományos önképzőkörének egykori diákjai arra jöttek rá, hogy a kvarkok ismert elemi részecskékké alakítása a kártyák színei segítségével remekül modellezhető, ráadásul még szórakoztató is lehet.

Az alapötletre újabb és újabb játékok épültek, mint például az Anti, a Kvarkanyag, a Kozmikus Záporok és a “Detektáljunk!”, amelyek az univerzum legmélyebb részecskefizikai összefüggéseit ismertetik meg az érdeklődőkkel, a maguk játékos módján.

Az immár egész játékcsaláddá fejlődött találmányról és annak nemzetközi sikeréről az ng.hu írt részletesen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik