Tudomány

Később startol az első magyar műhold

Február 9-e helyett 13-án indul az űrbe a 10x10x10 centiméteres, kocka alakú szerkezet, amely a legmodernebb európai technológiát képviseli.

Az egyelőre nem derült ki, hogy miért módosította az Európai Űrügynökség a fellövés időpontját. Az új ütemezés szerint február 13-án, közép-európai idő szerint délelőtt tizenegy és délután egy óra között lesz a start Francia Guyanában, a kouroui űrközpontban.

Mint az a Hír24 már korábban megírta, az első magyar műhold, a Masat-1 a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem két villamoskari tanszéke, valamint űrkutató csoportja hallgatóinak, doktoranduszainak és oktatóinak több mint négyéves munkájával született.

Az űreszköz, amelynek neve a magyar és a satellite szavakból származik, egy kisméretű, úgynevezett pikoszatellit. A 10x10x10 centiméteres, kocka alakú készülék legfeljebb 1 kilogramm tömegű lehet. Építése elsősorban oktatási célt szolgált.

Pályára állását követően gyűjti, majd továbbítja a saját állapotával és a környezetével kapcsolatos adatokat, amelyeket a BME szakemberei dolgoznak fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik