Tudomány

Tisztes távolságból biztonságosabb a szex

Egyes pókok hímjei párzószervüket a nősténynél hagyják, így próbálnak annak "nászéjszaka" utáni étvágyától menekülni.

Szingapúri kutatók tanulmányozták a Nephilengys malabarensis pókok párzási szokásait.

Esetükben a sperma átadása indirekt úton történik: amikor a hím kész a párzásra, egy tasakot sző, s abba helyezi spermáját, majd a párzószervvé alakult, módosult tapogatólába segítségével “felpipettázza” a folyadékot, befecskendezi a spermát a nőstény ivarnyílásába.

A párzószervvé átalakult tapogatólábak végei könnyen leválnak, s gyakran a nőstényben maradnak. A biológusok úgy vélték, hogy ez meggátolja a nőstényt, hogy más hímekkel is párosodjon, azonban a jelenség egyben azt is elősegíti, hogy a hím el tudjon menekülni a kannibál nőstény elől.

A kutatók boncolási eredményei arról tanúskodnak, hogy a spermaátadás a letört párzószervből folytatódott, és minél tovább maradt a letört tapogatóláb az ivarnyílásban, annál nagyobb mennyiségű spermát sikerült a hímnek “távirányítással” átadnia, vagyis annál több utódra számíthatott.

Érdekes módon a “kasztrált” pókok sokkal harciasabbá és agilisabbá válnak “férfias” fajtársaikhoz képest, újonnan szerzett erejüket pedig arra használják, hogy a nősténytől távol tartsák a következő vacsorát párosodni kívánó hímet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik