Tudomány

Ezt mindenki elrontja! [Ez a beszéd]

A mint előtti vesszőről lesz szó. Mikor kell, mikor nem?

Jó, nyilván nem mindenki rontja el, de kivételesen muszáj volt hangsúlyossá tennem a címet, annyiszor találkozom az írásjelek hibás alkalmazásával/elhagyásával a mint előtt. Szinte nap mint nap.

Bárki, aki ír hivatalos levelet, prezentációt, vezet blogot, hozzászól egy-egy cikkhez, biztosan hasznát veszi annak, ha kicsit körüljárjuk a kérdést, az egyszerűség kedvéért pontokba szedve.

1. A mint leggyakrabban – kötőszóként vagy elöljáróként – összehasonlítást fejez ki. Kötőszóként például így: “Úgy cselez, mint egy profi.” Vagy: “Gyors, mint a villám.” Elöljáróként így: “Lionel Messi jobb, mint Christiano Ronaldo.” (Vagy:  “Christiano Ronaldo jobb, mint Messi.” [A vita örök, és a helyesírási szabály is.]) Ezekben az esetekben a mint elé mindig kell a vessző.

2. A mint úgynevezett „módosító értelmű tagmondatot” is bevezethet. (A) “Mint ismert, az Aranylabdát januárban adják át.” (B) “Az elismeréssel – mint 1956 óta mindig – az előző év legjobb labdarúgói teljesítményét díjazzák.”

Mivel ilyenkor önálló tagmondatokat hozunk létre, azokat is el kell különítenünk írásjellel. Ez lehet vessző (A jelű mondat), illetve közbevetést, logikai különállást kifejező gondolatjelpár (B jelű mondat). A gondolatjelek helyén állhatna zárójel is.

3. Most jön a fránya „több mint”, amelyben a mint elé attól függően kell vesszőt tenni, hogy mit akarunk épp kifejezni:

– ha hasonlító szerkezetben használjuk, kell a vessző: “harminchat gól több, mint harmincöt”;

– ha azonban a „több mint” fokozó szerepű, és mondanivalónk tartalmának erősítése a célunk, akkor a vesszőt el kell hagyni: “Messi/Christiano Ronaldo (kinek melyik) több mint egyszerű focista.” Vagy: “Több mint ötven gólt lőttek egy szezon alatt.”

4. És végül jöjjön az az eset, amely a mai cikk szándékosan provokatív címét ihlette. Ez az, amit – kis túlzással – mindenki elront. Nem kell vessző a “mint” elé, ha az elöjárószóként állapothatározós szerkezet része. “Guardiolát ezúttal mint edzőt tüntették ki.” (=Guardiolát ezúttal edzőként tüntették ki.) Hiszen a Barcelona jelenlegi edzője kiváló labdarúgó is volt, aki korábban mint játékos (=játékosként) is sok címet begyűjtött.

Tipp: ha tehát a -ként határozóraggal is felcserélhetnénk a mintet, írásban nem kell vesszőt tenni elé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik