Tudomány

Fenékrázás hullák nélkül [Ez a beszéd]

Amit tudni akartál a hulahopp-karikáról, de sosem merted megkérdezni.

Gyerekbuli a két ünnep között. Sok sütemény, cukros italok, rendetlenség, kiabálás, a nappaliban hat és tíz év közötti kislányok ígéretes (vagy kevésbé ígéretes) próbálkozásai a hullahopp-karikával. Vagy hulahopp-karikával? Mi ez a szó egyáltalán? Honnan jön? Mi köze a hullákhoz?

Bizony semmi.

Aki már elfelejtette, vagy aki soha nem is tudta, most végre megtudhatja az igazságot:

A ma többnyire hosszú l-lel ejtett szó (amit a helyesírási szótárak szerint hulahoppnak kell írni) az angol „hula hoop”-ból származik. A hoop ’kariká’-t, ’gyűrű’-t jelent, a hula pedig nem más, mint egy erotikus hawaii tánc. A hula lényege évezredek óta – mondjuk ki – a fenékrázás, amelynek gyakorlásához a hawaii nők egykor hajlékony faágból, nádból vagy különféle indákból készült karikát használtak.

A “hulakariká”-t mint fogyást elősegítő tornát az 1950-es években fedezte fel magának Amerika, és a Wham-O nevű játékgyár jó nagyot kaszálhatott, amikor 1958-ban négy hónap alatt 25 millió darabot adott el az immár műanyagból készült „hula hoop”-ból…

Aztán – bizonyítva, hogy a fogyókúrás módszerek híre legyőz minden vasfüggönyt – a hatvanas években hozzánk is elért a has- és fenékizmosító karika, igaz, mintha ma már leginkább csak gyerekek próbálnának háromnál több kört megtenni vele születésnapi vagy egyéb ünnepi zsúrokon – amíg meg nem unják (a fogyókúrázni vágyó felnőtteknek ott vannak a mostani divatmódszerek).

És akkor jöjjön a nyelvészkedés. A magyarban a hulahopp tehát egyike a nemzetközi márkanévből köznevesült jövevényszavainknak. Az l hang beszélt nyelvben tapasztalható megnyúlása nagy valószínűséggel a már meglévő hulla szavunk hatására következett be – hiszen ennek már volt jelentése, ellentétben a hulával – , más köze a halottakhoz azonban nincs a szónak. Ugyancsak képzettársításon alapuló változással van dolgunk a hoop > hopp esetében is: hangutánzó eredetű indulatszavunk (amelyet gyakran mondunk, ha valakit mozgásra, ugrásra akarunk ösztönözni, illetve használatos például tánc közben, kurjantásként is) épp kapóra jöhetett ahhoz, hogy az idegen hangzású hula hoop (ejtsd: hula húp) a magyar hangalakú szavakhoz hasonlóbbá váljon (illetve elterjedésekor talán kevesen tudhatták, hogy a hoopnak írt angol szót “húp”-nak kell ejteni).

És végül egy kis adalék a hula történetéhez: a hawaii népek írásos kultúra nélkül éltek évezredeken át, és teremtésmítoszukat  éppen e tánc fenék- és kézmozdulatai révén adták tovább generációról generációra. A fenékmozdulatokban tehát a szakértők olvasni is tudnak…

És még egy kis adalék: a hulahopp-karikázás hivatalos világrekordja 74 óra és 51 perc, és egy Aaron Hibbs nevű úriember tartja 2009. októbere óta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik