Tudomány

Tévesztések vígjátéka 3. [Ez a beszéd]

Nem tartjuk fenn Marikát, és Önöket sem tartjuk fel sokáig.

A mai szótévesztéses példát egy gyógyszertárban hallottam.

Az előttem álló hölgy valami előre elkészített kenőcsért jött. Különben látszik rajta, hogy ismerős itt a patikában. Nemcsak a kenőcsöt vinné el, egy másik készítmény is várakozik rá, csakhogy azt nem találják: ide-oda lebeg a fehér köpeny a pult mögött, a készítmény sehol.

„Mindegy, később is jó, nem akarlak most ezzel fenntartani, Marikám” – szól oda végül a gyógyszerésznek; nem akar tovább várakozni, egyébként is nagy a sor mögötte.

Fenntartani… Hm. Könnyű összetéveszteni a feltart kifejezéssel (ebben az esetben: ’akadályoz’, ’hátráltat’), mert a fenntart inkább arra vonatkozik, ha egy állapotot szeretnénk megőrizni. Fenntartani lehet (vagy legalábbis kéne) például a természet ökológiai egyensúlyát, vagy a fejlődés ütemét a gazdaságban (de erről ne is beszéljünk…).

Emellett például önkormányzatok és az állam tarthatnak fenn iskolákat, kórházakat, más intézményeket azzal, hogy működésükhöz pénzt adnak, és számukra a megmaradás feltételeit biztosítják.

Gyógyszerész Marikát a türelmesen várakozó hölgy tehát hiába is akarná fenntartani, a szót emberre amúgy sem használjuk (az már a kitart lenne, és ebben az esetben nyilván nem erről van szó). Igaz, a beszélő hölgy itt a készítménnyel „nem akarta fenntartani” Marikát.

Bár most elgondolkodtam. Micsoda kenőcs, por vagy kanalas orvosság lehet az, amivel Marika „megmaradásának feltételeit biztosítani lehet”? Az örök élet elixírje? Mert akkor ilyen készítmény nekem is kell.

De nem akarom Önöket tovább FELtartani, olvasgassanak tovább híreket és érdekességeket a Hír24-en!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik