Tudomány

Gyilkos hálókat fon egy keresztespók

Egy trópusi keresztespók "vegyi fegyvert" alkalmaz, hogy saját magát és otthonát megvédje a martalóc hangyáktól.

A biológusok már régóta tűnődtek azon, hogy a Nephila antipodiana keresztespók, amely a hangyákban bővelkedő szingapúri, indonéziai, thaiföldi és Fülöp-szigeteki trópusi erdőkben honos, miként kerüli el, hogy zsákmánnyá váljon.

A Szingapúri Nemzeti Egyetem kutatóinak most sikerült kimutatniuk, hogy a pókok a 2-pirrolidinon elnevezésű vegyülettel vonják be hálóikat. Ez a vegyület riasztóként hat számos rovarra, például a hangyákra, éjjeli lepkékre és hernyókra. A kísérlet során a hangyák nem voltak hajlandók átmenni azokon a pókfonalakon, amelyeket előzőleg 2-pirrolidinonba mártottak.

A kutatók szerint ez azzal magyarázható, hogy hasonló vegyületek találhatók számos hangyafaj méregmirigyében, ezen kívül az anyag pánikreakciót is kiválthat a hangyákban, mivel azok ezt a vegyületet vészjelző szaganyagként használják.

A kutatók – akik a Proceedings of the Royal Society B című folyóiratban számoltak be részletesen a vizsgálatokról – kimutatták azt is, hogy a kisebb testű keresztespókok nem termelik a vegyületet, mivel hálóik túl gyengék ahhoz, hogy elbírják a hangyákat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik