Tudomány

Titokzatos jeleket mértek a nagy hadronütköztetőben

Az "új fizika" lehetőségét vetíti előre az a részecskebomlási "anomália", amelyet az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet nagy hadronütköztetőjében észleltek.

Fotó: Physikblog.eu

Matthew Charles, az Oxfordi Egyetem fizikusa, az LHCb kísérlet részese hétfőn arról számolt be Párizsban a HCP 2011 – A hadronütköztető fizikája – című konferencián, hogy az úgynevezett D-mezon szubatomi részecskék kissé másként bomlanak, mint antirészecskéik.

A felfedezés segíthet megérteni, hogy a világegyetemben miért több az anyag, mint az antianyag – olvasható a BBC News hírei között.

Mindazonáltal a kutatócsoport rámutatott, hogy további kísérletek szükségesek, jelenleg ugyanis statisztikailag mindössze 0,05 százalék a valószínűsége, hogy eredményeik nem véletlenszerűek.

Az LHCb – “Large Hadron Collider beauty” – kísérlet a CERN nagy hadronütköztető gyűrűjének egyik detektora az öt közül.

Az LHCb célja, hogy megmérje a szimmetriasértést az úgynevezett b-kvarkot – bottom vagy beauty kvarkot – tartalmazó hadronok kölcsönhatásánál. E szimmetriasértésnek nagy szerepe lehet abban, hogy az ősrobbanást követően az antianyag és az anyag nem semmisítette meg kölcsönösen egymást teljes mértékben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik