Tudomány

Motkány még a dinók között élt

Létezett a Jégkorszak bizarr kardfogú mókusa, és minden valószínűség szerint százmillió évvel ezelőtt a dinoszauruszok elől rohangálhatott.

Motkánynak – azaz Scratnek – hívják azt a kitalált kardfogú mókust, amely egyik visszatérő epizódszereplője a Jégkorszak című 2002-ben készített animációs filmnek.

A motkányt eddig képzeletbeli lényként tartották számon, paleontológusok szerint azonban a valóságban, százmillió évvel ezelőtt Dél-Amerikában, Argentína területén tényleg élt egy hozzá megtévesztésig hasonlító élőlény.

Ahogy animációs filmbeli “rokonának” neki is hosszú fogai voltak, ezenkívül hatalmasra tudta mereszteni szemeit.


A latinul a Cronopio dentiacutus nevet kapta éles, hosszú fogai után. Motkánnyal való látszólagos “rokonságát” Guillermo Rougier, a Louisville-i Egyetem paleontológusa fedezte fel.

A faj az úgynevezett Dryolestoidae kihalt emlőscsoporthoz tartozott, melynek egyes tagjai a dinoszauruszok idején Észak-Amerika és Európa területén is elterjedtek.

Az igazi motkányról szóló felfedezést a Nature folyóiratban tették közzé, ahol részletesen ismertették a faj leírásául szolgáló koponyák jellemzőit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik