Tudomány

Eltűnhet a Föld színéről a tasmán ördög

Rákbetegség tizedeli a tasmán ördögöket. A betegség amellett, hogy elcsúfítja a pofájukat, létüket is fenyegeti.

Kiválogatással sem lehet gátat vetni a kórnak: ahhoz, hogy az sikeres legyen, irreálisan nagy számú állatot kellene befogni – derítette ki Nick Beeton, a Tasmániai Egyetem és Hamish McCallum, a brisbane-i Griffith Egyetem kutatója.

A kórral csak úgy lehet szembeszállni, ha a populáción belül elegendő fertőzött egyedet sikerül befogni ahhoz, hogy a járvány ne terjedhessen tovább.

Beetonék modelljei szerint ennyi állat befogása óriási kihívás, még ha a tasmán ördög könnyen befogható faj is. Ha nem sikerül megfékezni a kórt, a legnagyobb testű, kizárólag az Ausztrália melletti Tasmánia szigetén élő erszényes ragadozó 25 éven belül ki fog pusztulni.

A kiválogatás helyett ezért most inkább egy egészséges pótállomány létrehozása a cél, már kétszáz egyed él Tasmánia állatkertjeiben. Ezzel párhuzamosan folytatódnak a betegség elleni oltóanyag kifejlesztésére tett kísérletek. McCallum szerint azonban nem feltétlenül az utóbbiakban kell bízni, tekintettel költség- és időigényükre.

A DFTD rákbetegség először 1996-ban jelent meg Tasmánia északnyugati részén. A párzás során szokásos harapások által terjed. Felfedezése óta 60 százalékkal csökkent a tasmán ördögök egyedszáma.

Az elmúlt években felmerült, hogy egyes állatok rezisztensek lehetnek a betegségre. Egy ilyen egyedet – a kutatók Cedric névre keresztelték – behatóan megvizsgáltak egy kutatóintézetben.

2007-ben a kutatók belefecskendezték a halálos rákos sejteket, amelyekkel az immunrendszere sikeresen szembeszállt. Amikor azonban egy másik vonalat fecskendeztek be, az állat megbetegedett, és áttétek is képződtek.

Az egyik legutolsó remény a tasmán ördög nemrég megfejtett genetikai kódja.

TASMÁN ÖRDÖG

Az erszényes ördög vagy más néven tasman ördög vagy tasmaniai ördög az emlősök osztályának az erszényes ragadozók rendjéhez, ezen belül az erszényesnyestfélék családjához tartozó faj.

A Sarcophilus nem egyetlen élő faja. A nem másik tagja, a Sarcophilus laniarius a pleisztocén korban élt Ausztráliában. Ez a faj mintegy 25%-kal nőtt nagyobbra, mint a ma élő erszényes ördög.

Feltehetően az Ausztráliába érkező első emberek megtelepedését követően halt ki. Valaha a tasmán ördög Ausztrália egész területén elterjedt volt, ma már csak Tasmánia szigetén él.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján veszélyeztetett státuszban áll.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik