Tudomány

Öt gázbolygó keringett a Naprendszerben?

Coloradói tudósok úgy vélik, a Neptunusznál egykor nem volt vége a gázbolygók sorának, csakhogy az ötödik, ismeretlen planéta kivetődött a bolygók rendszeréből.

Az amerikai csillagászok David Nesvorny vezetésével a Coloradói Délnyugati Kutatóintézetben jutottak erre a feltevésre, amikor különféle számítógépes szimulációkat futtattak le, hogy megvizsgálják, miként festett Naprendszerünk több mint négymilliárd évvel ezelőtt.

A bolygók akkor még nem azon a pályán mozogtak, ahol manapság, és ahhoz, hogy a Naprendszerünk mai formája kialakulhasson, szükség volt egy ötödik bolygó jelenlétére.

Ha nem lett volna ez az ötödik bolygó, akkor ugyan létezne ma is Jupiter és Szaturnusz, de nem maradt volna meg a Mars és a Vénusz.

És hogy mi történhetett ezzel a titokzatos ötödik bolygóval? Nesvory magyarázata szerint lassan kilökődött a csillagközi térbe, ahogy más naprendszerkben más hasonló szökött bolygókat is ismerünk. Az árva bolygó méreteiben és formájában minden bizonnyal a Neptunuszra és az Uránuszra hasonlíthatott a coloradói tudós feltételezései alapján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik