Tudomány

Ébredezik a világ leghalálosabb vulkánja

A Mount Tambora 1815-ös kitörése közvetlenül és közvetve több millió ember halálát okozta, miután vulkanikus telet bocsátott a Földre, a jövőben szerencsére nem várható hasonló esemény.

Kitörni készül a világ leghalálosabb vulkánja, vagyis az indonéz Sumbawa-szigeten található Mount Tambora – írja a Gizmodo. A szakértők április óta észlelnek állandó rengésfolyamokat és hamuoszlopokat a területen. Augusztusban a tűzhányó körüli biztonsági fokozatot zöldről sárgára emelték, s mintegy 3 kilométeres biztonsági gyűrűt vontak a hatóságok a hegy körül, ahonnan kitelepítették a lakosságot.

A Tambora utoljára 1815-ben okádta legsúlyosabb magából a lávát 71 ezer helyi lakos halálát okozva. Közvetetten viszont az egész világra kihatott a vulkán tevékenysége: ez a kitörés okozta ugyanis a XIX. század legnagyobb éhínségét, miután vulkanikus telet bocsátott a bolygóra. Ugyan nem az 1815-ös volt minden idők legnagyobb vulkánkitörése, de közvetlenül és közvetve ez okozta a világon a legtöbb ember halálát.

1815. áprilisában, a Sumbawa-sziget szinte teljesen megsemmisült, a hegy kalderája beomlott a következő hónapok erős aktivitásának köszönhetően. A sziget lakosságának döntő többsége meghalt, az élőlények hamuvá porladtak, a rengések keltette cunamik pedig a környező szigeteken pusztítottak.

A vulkáni hamu 43 kilométer magasra jutott a légkörben, és elérte a sztartoszférát. A könnyebb kénes részecskék fátylat vontak az égboltra és évekre elhalványították a napfényt az egész Földön. Ez olyan hirtelen klímaváltozást eredményezett, ami több millió ember halálát okozta a bolygó északi féltekén.

A mostani várható kitörés nem hasonlítható az 1815-ös eseményekhez, nem lesz ekkora mértékű és erejű, ahogy a Jankovics M. Éva vulkánkutató leírja a Tűzhányó blogban. Kisebb robbanásos kitörések vagy lávafolyások esetleg előfordulhatnak, éppen ezért érdemes figyelemmel kísérni a tűzhányó tevékenységét!

(Frissítés: szeptember 21-én szintén a Tűzhányó blogon egy újabb bejegyzésben Dr. Harangi Szabolcs kifejezetten felhívta arra a figyelmet, hogy “a rendelkezésre álló adatok semmiképpen nem mutatják azt, hogy a Tamborának hamarosan az 1815-ös működéséhez hasonló kitörése lesz!”)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik