Tudomány

Élet lehet a Plútón?

Óceánokat rejthet a Plútó jeges kérge, így akár az élet is kialakulhatott a Naprendszer leghíresebb törpebolygóján.

A Plútó felszínének hőmérséklete meglehetősen zord a földi viszonyokhoz képest. Az oda utazó asztronautáknak -230 °C fokot kellene kibírniuk ahhoz, hogy a távoli törpebolygón sétálgathassanak.

A kutatók azonban már régóta feltételezik: a Plútót belső hője fűtheti, mely akár képes lenne egy óceánt is folyékonyan tartani.

A Santa Cruz-i Kaliforniai Egyetem kutatói Guillauma Robuchon és Francis Nimmo szerint jó eséllyel folyhat a jégtömegek alatt folyékony víz, főleg ha a Plútó kőzetmagja radioaktív káliumot tartalmaz.

A sűrűségmérések arra utalnak, a törpebolygónak csak 40 százalékát alkotja szilárd anyag. A kálium pedig olyan koncentrációban fordul elő, mely megolvaszthatja a Plútó jegét, és nitrogénből és vízből álló óceánt alakíthat ki. A becslések alapján a kéreg alatt 165 km mélyen rejtőzhet folyékony óceán.

Az asztrobiológusok számára mindez azt jelenti, hogy a külső Naprendszer potenciálisan alkalmas az életre. A New Horizons-küldetésnek – az első Plútóra induló szonda programjának – vezetője, Alan Stern szerint “nagyon izgalmas arra gondolni, hogy a törpebolygókon kialakulhattak idegen életformák”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik