Tudomány

Zsír-újrahasznosítás: a hosszú élet titka?

Bizonyítottan tovább éltek fonálférgek, amikor kutatóknak sikerült belenyúlniuk anyagcsere folyamataikba.

A Sanford-Burnham Orvosi Kutatóintézetében dolgozóknak a C. elegans fonálféreg két sejtfolyamatába a zsíranyagcserébe és az autofágiába sikerült „belepiszkálniuk”.

Az autofágia egy olyan soksejtű élőlényekben, így az emberben is működő folyamat, amelynek segítségével megemésztjük, s egyben megújítjuk sejtjeink apró részleteit.

Ezzel a módszerrel egyúttal képesek a sejtjeink arra, hogy elromlott hibás alkotórészeiket küszöböljék ki és jól működő újakkal pótolják őket, így szerepet játszanak az öregedésben.

Miután a kutatók megváltoztatták ezt a két folyamatot, azt találták az élőlények 25 százalékkal hosszabb ideig éltek, mint a normál férgek, de az még mindig nem teljesen egyértelmű, hogy miért.

Az eredmények azt sugallják, a fokozott autofágia az öregedés ellen hat. Az autofágiát pedig egy zsíranyagcserével összefüggő úgynevezett LIPL-4 enzim segíti. Más szavakkal úgy tűnik, a zsír újrahasznosítása jó dolog, legalábbis a férgek esetében.

A C. elegans fonálféreggel Magyarországon is folytatnak kísérleteket az autofágia kutatásokkal kapcsolatosan. Olvasható az OTKA – Országos Tudományos Kutatási Alapprogram – honlapján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik