Tudomány

Veszélyben az újrafelfedezett állatok

Az elmúlt 122 évben legalább 351, korábban kihaltnak hitt állatot fedeztek fel újra a tudósok. A védelmükben bevezetett intézkedések nem biztosítják a fajok túlélését.

A Szingapúri Nemzeti Egyetem (NSU) kutatói az adelaide-i és a Princeton Egyetem munkatársaival közösen készítettek tanulmányt, amely elsőként összegzi az újrafelfedezett fajok sorsát.

Az újrafelbukkant kétéltűek 92 százaléka, a madarak 86 százaléka és az emlősök szintén 86 százaléka került ismét az erősen veszélyeztetett állatok csoportjába.

A legtöbb fajt a trópusokon lelték fel újra, ugyanakkor itt működik a természetet kizsákmányoló legnagyobb rablógazdálkodás. Az életterek csökkenése pedig megnehezíti az adott faj kevés túlélőjének sokasodását.

A kutatók által vizsgált fajokat átlagosan 61 évig tartották kipusztultnak. A hosszú időtartam a védelmi intézkedések tervezését is ellehetetlenítette. Amennyiben a fajokat a védelmükre berendezett övezetben már hosszú ideje nem látták, az adott területet átadták a földművelésnek.

“Amennyiben a fajokat ismét felfedezik, de nem védik őket átfogóan, akkor átengedik őket a pusztulásnak és kihalásuk csupán idő kérdésévé válik” – hangsúlyozta Brett Scheffers, az NSU biológusa.

(A képen a szumátrai szőrösorrú vidra látható, amit 2010. nyarán találtak meg ismét.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik