Tudomány

Nagyobb eséllyel Down-kórosak a lombikbébik

Egy új orvosi eljárás kiderítette a mesterséges megtermékenyítés összefügg a Down-kór kialakulásának kockázatával.

Egy új teszt “forradalmasíthatja” a lombikbébi eljárást, mert segítségével megállapíthatják, hogy az idősebb nőknek mekkora az esélye a teherbe esésre ezzel a módszerrel

A teszt kifejlesztése során azonban adatok merültek fel arra is, hogy a szervezeten kívüli mesterséges megtermékenyítés növelheti a Down-szindróma kockázatát a magzatnál.

Az új módszer lényege, hogy a meiózis folyamatában ellenőrzik az oocyta – érésben lévő petesejt -kromoszómaállományát. A meiózis a megtermékenyítés előtt zajlik le, ekkor az ivarsejtek kromoszómakészlete megfeleződik annak érdekében, hogy a hím és női ivarsejtek egyesülése után újra teljes lehessen az állomány.

A nyolc ország kutatóiból álló csoport elképzelése az volt, hogy megvizsgálják azokat a kromoszómaszám egyenlőtlenségeket, amelyek rendellenes embrióhoz és vetéléshez vezetnek, vagy például többlet 21-es kromoszóma jelenlétében Down-kórhoz.

Harmincnégy nő petesejtjeit elemezték, akik átlagos életkora 40 év volt, és mindannyian mesterséges megtermékenyítésen estek át. A kapott eredményeket összehasonlították a meiózis folyamatának melléktermékeként keletkező sarkitesten végzett vizsgálatok adataival. Utóbbi sejt a meiózis szakaszaiban keletkezik, miután a petesejtet már megtermékenyítették a hímivarsejttel.

Az új teszt segítségével meg tudják különböztetni az egészséges petesejtet a károsodottól, így tanácsot adhatnak a nőnek, hogy érdemes-e próbálkoznia az IVF-módszerrel – mondta el Alan Handyside kutatásvezető, a The London Bridge termékenységi és genetikai központ igazgatója.

Az új technika a 35 év feletti nőknél jelenthet áttörést, akik megmaradt oocytakészlete már szűkös a közelgő menopauza miatt, ráadásul ezeknél az oocytáknál már gyakrabban tapasztalhatók rendellenességek is.

A LEGGYAKORIBB KROMOSZÓMA-RENDELLENESSÉG

A Down-szindróma – vagy Down-kór – egy veleszületett kromoszóma-rendellenesség, ami a 21. kromoszómapár hibás osztódásának következtében jön létre.

Középsúlyos értelmi fogyatékossággal és testi rendellenességekkel társul. A Down-szindrómás emberek barátságosak, őszinték és melegszívűek, jó beilleszkedő képességgel.

Gyakorisága az anya életkorával nő, de a Down-os gyermekek 75%-át 35 év alatti nők szülik. 30 éves anyánál 1/1000, 40 éves anyánál 1/100 az esély. Az apa kora 50 év felett játszik szerepet. (forrás: Wikipedia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik