Tudomány

Hidegtől menekültek a vikingek

Egy a 12. században Grönlandra betört hideghullám okozhatta, hogy a viking telepesek eltűntek a szigetről.

A jelentéshez úgy rekonstruálták a korabeli hőmérsékletet 5600 évre visszamenően, hogy a Grönland nyugati részén található tavak üledékének összetételét vizsgálták.

Az amerikai Brown Egyetem kutatóinak közleménye szerint nagyjából 1100-tól kezdődően nyolcvan éven keresztül 4 Celsius-fokot esett vissza az átlaghőmérséklet. Ez a különbség körülbelül akkora, mint a mai Edinburgh – Skócia – és Reykjavik – Izland – átlaghőmérséklete közti eltérés.

“Egy határozott lehűlési trend figyelhető meg közvetlenül azt megelőzően, hogy az északiak eltűntek a területről” – állítja William D’Andrea kutatásvezető.

A vikingek a 980-as években érkeztek meg Grönlandra a jelenlegihez hasonló meleg éghajlat idején. A mostani tanulmányban kimutatott átmeneti klímaváltozás – amely a 14. századtól lezajlott úgynevezett kis jégkorszakot bő két évszázaddal előzte meg – újdonság volt a szakemberek számára.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában, a PNAS-ben hétfőn megjelent tanulmány a megelőző évezredekben is több éghajlati felmelegedést és lehűlést detektált Grönlandon. A változásokat több történelem előtti kultúra megjelenése és hanyatlása kísérte, kezdve a Saqqaq elnevezésű kultúrával.

RETTEGÉSBEN TARTOTTÁK EURÓPÁT

A Skandináviából származó vikingek korának kezdete pontosan meghatározható: az első nagy visszhangot kiváltó támadás a lindisfarne-i kolostor ellen, 793. június 8-án történt.

A végét már nem lehet egy adott eseményhez kötni, de nagyjából egybeesett a kereszténység felvételének lezárultával, a 11. század végén. Az e két időpont között eltelt három évszázadban a viking harcosok rettegésben tartották egész Nyugat- és Dél-Európát, meghódították Anglia és Írország nagy részét, Normandiában megalapították a hercegséget, a mai Oroszország területén pedig a rusz államot.

Elfoglalták Izlandot, felfedezték és gyarmatosították Grönlandot, és egy rövid időre letelepedtek Észak-Amerikában. (forrás: Wikipedia)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik