Tudomány

Zombihernyó: a Tibeti-fennsík aranya

3500 méter felett egy különleges gomba élősködik a hernyókon. A lárvák azonban pont ezért válnak hihetetlenül értékessé.

Az nagy gyökérrágólepkék csemetéit zombivá tevő gombát Ophiocordyceps sinensisnek hívják. A gomba a hernyó szerveibe bújva terebélyesedik, gazdaállatát lassan megöli, testét pedig mumifikálja. Ezután tízcentisre megnövekedve váj magának utat az ég felé kora nyáron és későtavasszal tavasszal, nem is akárhol, hanem az állatok fején keresztül.

A kínaiak kedvelik ezt a gombafélét, yartsa gunbunak hívják, 1993-ban vált világszerte ismertté. 3500 méternél magasabb hegyekben terem. Dióhoz hasonló az íze, a kínai gyógyászatban a rák, az öregedés és az impotencia ellen alkalmazzák.

Pekingben és Sanghajban, de már az USA-ban is igen keresett alternatív gyógyhatású készítményként, eddig csak afrodiziákumhatása bizonyított.

A tibeti, nepáli és butháni pásztorok így a gombabetakarításból gazdagodnak. A hernyógomba ára ugyanis kilencszeresére emelkedett 1997 és 2008 között.

A gombaszakértők most attól tartanak, a gomba iránti megnövekedett igény veszélyeztetni fogja a Tibeti-fennsík élővilágát. A Kínai Tudomány Akadémia kutatása szerint a hernyógombából már 3-10 százalékkal kevesebb terem, mint tíz évvel ezelőtt. Lényeges kérdés számukra, hogy a jövőben egyensúlyban lehet-e tartani a gomba termesztését, vagy előbb-utóbb egyre kevesebb terem majd a különleges és bizarr fajtából.

AJÁNLOTT LINKEK:

Tudj meg még többet a hernyógombáról! (Wikipedia)
Riport a tibeti fennsík “aranyáról” (National Geographic)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik