Tudomány

Vasgyúró exobolygó

Az ismert legtömörebb sziklás exobolygó - Naprendszeren kívüli planéta - "jellemrajzát" készítette el egy nemzetközi kutatócsoport.

Az amerikai és kanadai asztrofizikusok a kanadai MOST-űrteleszkóp (Microvariability and Oscillations of STars), a csillagok mikrováltozását és oszcillációját mérő műhold segítségével végezték méréseiket az 55 Cancri e-katalógusjelű bolygóról.

Az 55 Cancri e átmérője mindössze 60 százalékkal nagyobb, mint a Földé, ám nyolcszor tömörebb. Ez az eddigi legsűrűbbismert szilárd bolygó. Testsúlyunk megháromszorozódna rajta.

A planéta barátságtalan helynek tűnik: mivel igen közel van központi csillagához, felületén a hőmérséklet elérheti a 2700 Celsius fokot. A közelség miatt a bolygón egy év alig 18 órán át tart.

“A magas hőmérséklet miatt aligha rendelkezhet légkörrel” – jegyezte meg Josh Winn csillagász, a tanulmány vezető szerzője.

Közlése szerint a csillagászok ennek ellenére örömmel vizslatják a planétát távcsövekkel, hiszen “tökéletes laboratórium” a bolygóképződéssel kapcsolatos elméleteik tesztelésére.

KÜLÖNLEGES NAPRENDSZER A RÁK CSILLAGKÉPBEN

A 40 fényévnyire lévő 55 Cancri a-katalógusjelű csillag körül keringő első bolygót, az 55 Cancri b-t 1997-ben fedezték fel kaliforniai csillagászok, akik a következő öt évben két további planétát, c- és d-katalógusjelűt is regisztrálták.

Texasi asztrofizikusok 2004-ben fedezték fel az 55 Cancri e-planétát, a bolygórendszer ötödik tagját az f jelűt 2008-ban találták meg.

AJÁNLOTT LINKEK:

Tudj meg még többet az egzotikus szuperföldről! (Physorg)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik