Tudomány

Új magyar találmány: a négydimenziós testszkenner

Időben is változó térhatású képet adó testszkennert fejlesztettek ki magyar kutatók. Az amerikai egyetemek lelkesen érdeklődnek.
Kapcsolódó cikkek

Az új rendszer műszaki alapját egy gömbfelületen mozgó kamera képezi, amely nagy mennyiségű felvételt készít az adott testrész egyes rétegeiről, különböző szögekből.

A magyar kutatók eddig a fej-nyak régió anatómiai térképét készítették el. Ez már DVD-n is kapható 350 dollárért. A következő két évben az egész emberi test feltérképezését tervezik közel kétmillió dollár beruházásból. A testszkennerből egy példányt készítettek, eddig csak holttesteken próbálták ki.

A találmány célja alapvetően az oktatás, a szemléltetés: szerepe lehet az orvosképzésben és -továbbképzésben, és a betegeknek is segíthet jobban megérteni saját betegségüket.

Balogh Attila bemutatja a 4D Anatomyt (gyengébb idegzetűeknek nem ajánlott a videó megtekintése!):

A szoftver térhatású, forgatható képet alkot, amely nagyban megkönnyítheti a tanulást a rajzolt kétdimenziós anatómiai atlaszok használatához képest. A program azt is lehetővé teszi, hogy különböző szempontok szerint szűrjük a látnivalót, azaz például csak egy adott terület értérképét nézzük meg. Az egyes idegekre, szövettípusokra rá is lehet keresni, a Google Earth térképhez hasonlóan.

Szintén a tervek között szerepel a különböző kóros testi elváltozások képi rögzítése – eddig ugyanis egészséges testekről készítettek felvételeket -, valamint egy speciális monitor és 3D-szemüveg hozzárendelése a szoftverhez, amellyel a képek valódi térélményt nyújtanak.

Kiemelte, hogy a 4D-testszkenner teljesen magyar fejlesztés, a termék terjesztésénél azonban az Egyesült Államokra koncentrálnak, legalábbis kezdetben.

A szoftver iránt a legnagyobb amerikai egyetemek, köztük a Harvard, a UCLA, a John Hopkins és a Stanford is érdeklődik. A szoftver mind a négy hazai orvostudományi egyetemen elérhető lesz.

AJÁNLOTT LINKEK:

4D Anatomy LLC

Ajánlott videó

Olvasói sztorik