Tudomány

Európába, de mindahányan! – Csengey Dénes halála (1991)

Budapest, április 8. – A rendszerváltozás egyik emblematikus figurája ezen a napon hunyt el, teljesen váratlanul, 38 éves korában.

Életét nemcsak a tudatosság, hanem a sorsszerű véletlenek is végigkísérik: névnapján, április 8-án halt meg, ráadásul azon a napon, amelyen Villon született (egyik monodrámájának, A cellának főhőse éppen a francia költő).

A feltétel nélküli rendszerváltozás híve volt az 1953-ban, Szekszárdon született politikus. Sokan ezért tartják példaképnek (mások kisajátítják szellemiségét), halála után pedig sokan tüntették fel magukat barátjaként.

Állóvíz című verse, és annak saját előadása (a hang kicsit torz, érdemes halkan hallgatni):

Hajózási szakközépiskolát végzett, majd a 70-es években autószerelő, rakodómunkás, biztosítási ügynök, segédmunkás, tanító és üzemi népművelő (Hajdúszováton és Hajdúböszörményben) is volt. 1977 és 83 között elvégezte a Kossuth Lajos Tudományegyetem magyar-történelem szakát, 1978-tól publikál, mint írót (és persze politikus) ismerik a legtöbben.

Olyat tanulmányai, esszéi voltak, mint az … és mi most itt vagyunk (Cseh Tamásról és Bereményi Gézáról), Gyertyafénykeringő, a Találkozás az angyallal, a Kétségbeesés méltósága, a Mezítlábas szabadság.

Legismertebb színpadi műve A cella volt 1983-ból, de írt forgatókönyvet filmhez (Az utolsó nyáron) is, sokan pedig Cseh Tamás első számú szövegírójaként ismerték ekkoriban. Kettejük barátsága legendás volt.

Csengey Dénes emlékvideó Cseh Tamás dalával:

A 80-as években kemény ellenzéki tevékenységet folytatott, kiállít Csoóri Sándor elhallgattatása ellen, majd őt tiltották ki a sajtóból. A demokratikus ellenzék egyik vezető személyisége volt, a nemzeti kultúra, függetlenség, a nemzeti értelmiség és nyilvánosság megteremtéséért programot hirdetett. 1987-ben ott volt a híres Lakiteleki találkozón is.

A Magyar Demokrata Fórum egyik alapító tagja volt, 1989. március 15-én a Magyar Televízió székháza előtt tartott szónoklatot a szabad sajtó mellett. Itt mondta: „Európába, de mindahányan!”

1989-ben, nyugdíjasokról, diákokról, politikáról:

Ő is ott volt az Ellenzéki Kerekasztal tárgyalásain, 1990-ben országgyűlési képviselő lett, a párt elnökségi tagja volt. Népszerű politikus volt, és mivel remekül írt és szónokolt, beszélt, sokat foglalkoztatták.

Teljesen váratlanul, 38 éves korában, neve napján halt meg, 1991. április 8-án. Emlékét róla elnevezett díj, vers- és prózamondó verseny, de könyvtár is őrzi.

AJÁNLOTT LINKEK:

Csengey Dénes művei (port.hu)
Csengey Dénesről (tolnaart.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik