Tudomány

Kétmilliárd Föld keringhet a Tejúton

Számították ki az amerikai űrkutatási hivatal csillagászai a legújabb bolygókutató felvételek alapján.

A NASA bolygókutató részlege, a Jet Propulsion Laboratorium munkatársai kizárólag olyan Föld méretű planétákra koncentráltak, amelyek központi csillaguk úgynevezett lakhatósági zónájában találhatók, azaz felszínükön mérsékelt hőmérsékleti viszonyok uralkodnak és folyékony víz létezhet.

Számításaik alapján a Naphoz hasonlatos csillagok 1,4-2,7 százaléka “birtokolhat” Föld-szerű planétákat. Ezek közül a legkisebb átmérője a Föld átmérőjének 80 százalékát teheti ki, a legnagyobb pedig bolygónk “vastagságának” a kétszeresét éri el.

“Ez azt jelenti, hogy rengeteg Föld-szerű bolygó létezik galaxisunkban, legalább kétmilliárd ilyen planéta lehet a Tejútrendszerben” – hangsúlyozta Joseph Catanzarite csillagász. Mint hozzátette, ekkora szám esetében joggal feltételezhető, hogy a bolygók némelyikén lehet élet, de akár az intelligens életformák létezése sem kizárt.

A mérés csupán a Tejútrendszerre vonatkozik. A világegyetemben mintegy ötvenmilliárd galaxis található.

A hozzánk legközelebbi, mindössze néhány tucat fényévre lévő száz Nap-szerű csillag közül mindössze kettő “rendelkezhet” Föld-szerű bolygókkal, de a vörös törpék körül is keringhetnek földszerű égitestek.

MIÉRT NEHÉZ MEGTALÁLNI A FÖLDSZERŰ BOLYGÓKAT?

A Föld méretű bolygókat meglehetősen nehéz úgynevezett fedési módszerrel észlelni, amellyel az exobolygókat kimutatják a csillagok körül. A fedési módszerrel a csillag fényének az előtte elhaladó planéta által okozott parányi elhalványulását mérik.

A csillagászok ezért újabban a Földhöz hasonló bolygókat a planétáknak egymásra gyakorolt gravitációs hatása révén próbálják “kiszúrni”.

AJÁNLOTT LINKEK:

Honlap az exobolygó kutatásról (NASA)
Kétmilliárd földszerű bolygó lehet a galaxisban (Space.com)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik