Tudomány

Houdini szellemeket és szellemirtókat “irtott”

A magyar származású szabadulóművész hírhedt szkeptikusként tengette napjait. Március 24-én lenne 137 esztendős Harry Houdini.

Houdini rajongva szerette édesanyját, Ceceliát, így az 1920-as években amikor a spiritizmus aranykorát élte, ő is kipróbálta, vajon meg tudják-e idézni anyja szellemét a szeánszokon.

Hamar észrevette, hogy átverésről van szó, így azonnal híres leleplezővé vált, s mivel jól ismerte a bűvésztrükköket, így szinte minden természetfelettire tudott logikus magyarázatot adni. Korának James Randijeként tartották számon.

A Scientific American bizottság tagjaként pénzes pályázatot ajánlotta fel azoknak a médiumoknak, akik tudományos módszerekkel tudják bizonyítani képességeiket.

Houdini és a spiritizmus (forrás History) :

Természetesen ezt a nyereményt senki se vitte haza, pedig számos híres szellemmániás jelentkezett. Így George Valentine is, aki szellemirtó hírében állt. Houdini álruhában leplezte le a csalót.

HOUDINI, DOYLE ÉS A PAPÍRSZELLEMEK

Houdini szkepticizmusa Sir Arthur Conan Doyle-lal való barátságát is tönkretette. Sherlock Holmes kitalálója komolyan elhitte Houdiniről, hogy varázsló és paranormális képességekkel bír. De Doyle más szellemekkel kapcsolatos csalásokat is könnyen “bevett”. Például a cottingley-i táncoló tündérek fotográfiáról egészen haláláig elhitte, hogy valódi teremtményeket ábrázol.

Houdini a szellemfotókat montázsfotók készítésével igyekezett leleplezni. Ezek közül a leglátványosabb munkája, az amelyiken úgy tűnik, mintha az elhunyt Abraham Lincoln szellemével beszélgetne.

Harry Houdini Lincoln kísértetével beszélget (a bűvész által készített leleplező montázs):

Houdininek két munkája jelent meg a spiritizmus ellen, az egyik a “Csodavigécek és módszereik” (Miracle Mongers and their Methods), a másik “Egy bűvész a szellemek között” (A Magician Among the Spirits) címet viselte.

A “NAGY VARÁZSLÓ” ÖRÖKRE A SÍR FOGJA MARADT

A sors iróniája, hogy Houdini 1926-ban bekövetkezett halála után sem hagyta nyugodni a spiritizmus. Theo Houdini a szabadulóművész egyik örököse 2007. március 22-én indítványozta Houdini testének exhumálását. Ugyanis szerinte a “varázslót” a spiritiszták tették el láb alól méreggel.

Egy bizonyítékkal mindenképpen előrukkolt halála után is a szellemvadászok ellen. Ugyanis feleségével Bess-szel 1924 előtt megegyeztek egy titkos kódban.

Ha egy szeánszon Houdini halála után valamilyen jel erre a kódra utal, akkor valóban léteznek szellemek. Bess évente tartott szeánszokat Halloweenkor, de Houdini szelleme sohasem jelent meg.

Bess Houdini nyomdokán azóta is bűvészek sora igyekszik a mágus szellemének megidézésével sikertelenül. Hiába a magyar származású szabadulóművész a sírból is fricskát tudott mutatni a paranormálisnak.

AJÁNLOTT LINKEK:

Tudj meg még többet Houdiniről! (Wikipedia)
A cottingley-i tündérek (Legendavadász)
Honlap Houdiniről (houdini.org)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik