Tudomány

Újabb titokzatos állatpusztulás

Kaliforniában milliónyi döglött szardíniát sodort partra a víz. Az ok az oxigénhiányban keresendő.

Haltetemek milliói lepték el kedden egy kaliforniai kikötő vizének felszínét, szakértők szerint oxigénhiány miatt hullottak el. A haltetemek éjjel kerültek a Redondo Beachen lévő King Harbor vizébe. A helyiek szerint valószínű, hogy a nagy szél fújta a halakat a Los Angelestől délre fekvő kikötőbe.

Phil Keenan rendőrségi szóvivő véleménye alapján nem kizárható, hogy ragadozó halak elől menekültek a szardellák. A rendőr azt mondta, a kikötőn kívül maradó milliónyi hal életben maradt, de sokan közülük sirályok és oroszlánfókák táplálékául szolgáltak.

Egy helyi hivatalnok, Bill Workman szerint a kikötő vize nem volt szennyezett, nincs jele annak, hogy méreganyagok okozták volna a halpusztulást. “Nem volt kimutatható olaj vagy más szennyezés a vízben” – mondta. A rendőrségi szóvivő közölte: a szardíniák nagy oxigénigényű halak, a viszonylag zárt kikötőben egyszerűen nem jutott nekik elég belőle, így megfulladtak.

Az év elejétől a tömeges – és többnyire megmagyarárzhatatlan – hal- és madárpusztulásokat online is lehet követni, egy erre a célra kifejlesztett Google Térképen.

AJÁNLOTT LINKEK:

Tömeges állatpusztulások térképen (Hír24)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik