Tudomány

Megoldották a csupasz Nap rejtélyét

A napfolttevékenységben ciklusokban figyelhető meg, hol elszaporodik, hol csökken a "pöttyök" száma. Ritkán el is tűnnek. Eddig nem tudták, miért.

A napfoltot, amely a környezeténél néhány száz fokkal hidegebb, sötétebb területként észleli szemünk. Ezek a “sötét térségek” állandó jelleggel mutatkoznak a Nap felszínén, 2008 és 2010 között viszont hiányoztak. Az első napfolt-hiányt 1810-ben írták le először, azóta tanakodnak arról a kutatók, mi okozhatja a jelenséget.

A Montanai Állami Egyetem tudósai a rejtély megoldására számítógép segítségével modellezték a Nap felszínének a változásait az elmúlt kétezer évre visszamenően. Tanulmányuk szerint összefüggést találtak a napfoltok hiánya és a gyenge mágneses terei között.

“A naptevékenység befolyással van a kozmikus “időjárásra”, egyaránt kihat az űreszközökre és a földi távközlési és egyéb berendezésekre” – hangsúlyozta a kutatásokat irányító Piet Martens.

Mint a Montanai Állami Egyetem kutatói rámutatnak, amennyiben a tudósok képesek lesznek jobban előrejelezni az alacsony napfolttevékenységet, kivédhetik a távközlési rendszerek meghibásodását, módosítva a műholdak pályáját, vagy lekapcsolva az érzékeny berendezéseket.

Napfoltciklusok a múltban és a jövőben (előrejelzés 2020-ig):

“NAPFOLTOKBAN GAZDAG” A MAGYAR TUDOMÁNY

A napfolt környezeténél sötétebb terület a Nap fotoszférájában. A napfoltok alakja többnyire körszerű, de gyakoriak a szabálytalan alakú és szerkezetű foltok is.

Foltokat már az első távcsöves csillagászati megfigyelések évében 1610-ben észlelték.

A napfoltban a hőmérséklet közel 2000 °C-kal alacsonyabb a napfolton kívüli, nyugodt napfelszín hőmérsékleténél, ezért a foltból érkező hőmérsékleti sugárzás intenzitása csupán negyede a nyugodt napfelszínének.

A foltot ezért látjuk sötétnek, bár valójában ezek a területek is vakítóan fényesek.

1874-től 1976-ig a Greenwhichi Obszervatórium évente adta ki a napfoltok hivatalos katalógusát. Ezt a feladatot 1977-től a Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati Kutatóintézetének debreceni Napfizikai Obszervatóriuma vette át.

AJÁNLOTT LINKEK:

A debreceni napfolt-katalógus (KLTE)

Rendkívüli naptevékenységi minimum – 2009-ben (MCSE)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik