Tudomány

Szenzációs hajnövesztőt “kotyvasztottak” – véletlenül

Ideges kopasz egereket akartak kúrálni egy új szerrel. A rágcsálók nyugalmuk mellett szőrzetüket is visszakapták.
Kapcsolódó cikkek

A stresszhormon injekció egy új kutatás szerint hatással van a hajnövekedésre. A Los Angeles-i Egyetem, a Salk Intézet és az Oregoni Egészségügyi és Tudományos Egyetem kutatói eredetileg a genetikailag módosított egerekből a stresszt szerették volna a kikúrálni. Ezért stresszhormonnal, az úgynevezett corticotropin felszabadító hormonnal – CRF-fel – injekciózták őket.

Ettől az egerek elvesztették a szőrüket, s teljesen megkopaszodtak a hátukon. Tehát a hajnövekedés összefügg a stresszhormon szintjével. A Salk Intézetben ezért kifejlesztettek egy úgynevezett antistressz-B peptidet, mely gátolja az emberben a stresszhormon termelését.

A kutatók arra voltak kíváncsiak, mi történik, ha a kopasz egerekbe beinjekciózzák ezt a stresszoldó szert. Az első oltás még semmilyen hatást nem mutatott. A rágcsálókat folyamatosan injekciózták a következő öt napban. Az egereken ekkor sem történt semmi változás, így három hónapon át nem is foglalkoztak velük. Amikor hónapok után újra elővették a rágcsálókat, akkor vették észre, hogy a kopasz jószágok hátán dús szőrzet nőtt.

A Los Angeles-i kutatókat megdöbbentette a hatás, hiszen egy öt hónapos kúra hatása majdnem fél éven át tartott. Az egerek mindössze két éves átlag élettartama mellett ez hihetetlen hosszú időnek számít. A kutatók reménykednek a kezelés embereken is működhet, s végre orvosolhatják a kopaszodást.

AJÁNLOTT LINKEK:

Részletesebben angolul (Popular Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik