Tudomány

A Csavargó utolsó dobása – Chaplin és a Modern idők (1936)

Egyesült Államok, február 5. – Ezen a napon mutatják be Amerikában Charlie Chaplin utolsó némafilmjét, a Modern időket.

„Az én tehetségem: megmutatni és kifejezni a sors csapásait, éspedig úgy, hogy a keserűség, ami eltölt, a nézők számára vidámság legyen. Hiszek a nevetés és a könny hatalmában.”

Ezt mondta Sir Charles Spencer Chaplin, a legkreatívabb forgatókönyvíró, rendező, színész a némafilmek világában. Nem is kérdés, hogy reális a szuperlatívuszok használata esetében.

A Modern idők című fekete-fehér film volt az utolsó némafilmje, itt láthatjuk utoljára Csavargó figuráját. Igaz, a filmben egy alkalommal hangot is hallunk, mikor énekelni kezd (először a Csavargó megjelenése óta) vagy amikor rádión keresztül zajló párbeszédeket hallunk.

A trailer:

A film az elgépiesedett világot mutatja be. A főszereplője Charlie, a kisember, aki egy gyár alkalmazottja lesz. Ott a monotonitás lesz úrrá rajta (csavarokat kell húzogatnia), a futószalagon végzett munka után bekerül az őrültek házába. Felépül, majd belekeveredik egy utcai zavargásba (felvett a földről egy zászlót és a tüntetők utána sorakoztak) és börtönbe kerül.

Kiszabadul, és egy hajóépítkezésen kezd el dolgozni, de elkövet egy hibát, mert az egyik hajó elsüllyed. Megismerkedik egy árva lánnyal, akit intézetbe akarnak zárni. Charlie meghívja egy étterembe, de nem tud fizetni, újra börtönbe kerülnek. Együtt szöknek meg, Charlie éjjeliőr lesz, de találkozik volt rabtársaival, akikkel inni kezdenek – ismét a börtön, majd ismét a szabadulás és a lány vár rá. Vesznek egy városszéli házat, majd munkát is talál, de ott sem alkot maradandót. Az újabb börtönidőszak után énekes, pincér lesz egy étteremben, a lány pedig táncosnő.

A gyári jelenet:

A monoton, elgépiesedett világot mutatja be az állandó kálváriájuk is (hiszen ott sem maradhattak), mindenesetre egymásra találásuk után már együtt folytatják küzdelmüket – az utolsó kép egy végtelenbe vesző utat mutat, miközben a zene optimizmust sugall.

A szakértők szerint egyik korábbi filmjében sem mutatta be ennyire részletesen a borzalmat, az élet negatív elemeit. Az ember végigneveti, de közben feszültséget és félelmet érez.

Élesen kritizálja a korabeli társadalmat a filmben. Lázad a képmutatás, a kizsákmányolás, a kegyetlenség, az igazságtalanság ellen, de nem akarja a rendet megváltoztatni.

Mindeközben a kispolgári lét önkritikáját is megfogalmazza, jól mutatja be, hogy mindig közbejöhet valami az egyszerű ember életében, ami keresztülhúzhatja számításait.

Modern idők (Modern times)

Bemutató: 1936. 02.05.
Filmstúdió: United Artists
Rendezte: Charles Chaplin
Forgatókönyv: Charles Chaplin
Fényképezte: Roland Totheroh, Ira Morgen
Főszereplők: Charles Chaplin, Paulette Goddard, Chester Conklin
Játékidő: 87 perc
Költségvetés: körülbelül 1,5 millió dollár

AJÁNLOTT LINKEK:

Minden, ami Chaplin (chaplin.lap.hu)
Charlie Chaplin hivatalos oldala (charliechaplin.com)
A Modern időkről (charliechaplin.com)
Chaplin a mozi adatbázisban (imdb.com)
Charlie Chaplin élete (wikipedia.org)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik