Tudomány

Kalapács alatt I. Erzsébet vádló levelei

Sotheby's aukciósház I. Erzsébet brit királynő történelmi értékű, Stuart Máriát bíráló leveleit bocsátja árverésre.

Több hasonló levél is kalapács alá kerül az aukción, ezek – beleértve az Erzsébet által aláírt négy üzenetet is – ismeretlenek voltak a történészek és életrajzírók előtt. A dokumentumok címzettje Sir Ralph Sadler, aki 1584-1585-ben I. Mária őrzésével volt megbízva.

A levelek az 1955-ben elhunyt Lord Hesketh árverésre váró könyv- és kéziratgyűjteményéhez tartoznak, a Sotheby’s 8-10 millió fontot remél a keddi aukciótól.

A legmagasabb áron John James Audubon ornitológus Birds of America című könyve kelhet el. A Hesketh-példány egyike a magánkézben lévő 11 fennmaradt darabnak. Értéke 4-6 millió font lehet. A Birds of America egy másik, kézzel színezett példánya 2000-ben nyomtatott könyvek esetében rekordot jelentő, 8,8 millió fontért kelt el a rivális Christie’s árverésén.

A Sotheby’s magángyűjtők érdeklődésére számít, de a Máriáról szóló levelek iránt intézmények is harcba szállhatnak. A levelek közül talán a legérdekesebb az, amelyet Erzsébet 1584. október 31-én írt. Ebben a királynő bírálatokat fogalmaz meg riválisával és rokonával szemben, ezeket szándéka szerint meg is kellett mutatni vagy fel kellett olvasni Stuart Máriának. A skót királynőről szóló levelek között van olyan is, amelyet Lord Burghley, Erzsébet minisztere, illetve Francis Walsingham, a királynő tanácsadója írt.

Az árverésen William Shakespeare összegyűjtött műveinek első – 1623-as – kiadása – The First Folio – is kalapács alá kerül.

Ezt a kötetet az egyik legjelentősebbként tartják számon a brit irodalomtörténetben. Ma már csak 21 van belőle magánkézben. Leütés ára 1-1,5 millió font környékén lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik