Tudomány

Bemutatják a Hyppolit, a lakáj című filmet (1931)

Dobos Sándor
Dobos Sándor

újságíró. 2010. 11. 27. 08:53

Budapest, november 27. – Ezen a napon kerül a mozikba a második magyar hangosfilm, amely három Gyula nagyszerű alakítását hozza.

Kabos Gyula, Csortos Gyula, Gózon Gyula, na és a kakukktojás Jávor Pál. Színészóriások a Székely István rendezésében, Eisemann Mihály zeneszerző munkája mellett megjelenő filmben, amely egy óbudai életképet mutat be.

Az 1931-ben készült film főcíme itt nézhető meg.

A történet főszereplője Schneider Mátyás (Kabos Gyula) fuvarozó, aki hirtelen gazdaggá válik. Ő mindenképpen dőzsölne, élvezné az életet, de felesége (Haraszti Mici) egy lakájt (Csortos Gyula) vesz a házhoz, aki megkeseríti a család életét azzal, hogy rendet, fegyelmet követel.

A Schneider házaspár Terka lányukat (Fenyvessy Éva) a jómódú Makácshoz (Gózon Gyula) akarja adni, de őt Benedek (Jávor Pál), a vállalkozásnál dolgozó fiatalember érdekli. A vonzalom kölcsönös.

Az első magyar vígjátékról beszélünk, amely egyben Kabos Gyula első hangosfilmje volt. A forgatókönyvet Zágon István hasonló színdarabjából Nóti Károly írta. A film 80 perces, gyártója a Kovács Emil és Társa Filmkölcsönző Vállalat, valamint a cseh Sonor Film.

A magyarnál lényegesen nagyobb német piacra számítva, mindkét nyelven elkészítették a filmet. Előbb a német, majd a magyar színészek álltak be ugyanazokba a díszletbe, így két, lényegében egyforma film készült, azonos cselekménnyel és párbeszédekkel. Az eredmény nem lett azonos: a magyar változat máig tartó sikert aratott, a német viszont csendben és dicstelenül megbukott.

Több mint egy évtizeddel készülése után, 1945 júliusában újrajátszották a mozik. Felújításával ünnepelték meg a magyar hangosfilm születésének huszonötödik évfordulóját 1956 októberében. 1972-ben ismét adták a mozik, abban az évben több mint egy millióan nézték meg.

A film részletei, dalai a mai napig a magyar filmszerető közönség kedvencei, nem véletlenül készült el újkori változata 1999-ben Eperjes Károly, Koltai Róbert, Pogány Judit, Bajor Imre főszereplésével (rendező: Kabay Barna, Petényi Katalin).

Az 1999-ben elkészült film ajánlója erre a linkre kattintva megtekinthető.

Az eredeti filmszalagot – amely tűzveszélyes nitronyersanyagnak számított – többször felújították. Az egyik korábbi felújítás során mattírozták a film negatívját, ezzel próbálták csökkenteni az évtizedek során keletkezett karcokat. A vegyi beavatkozás, mely a képanyagot erősen szemcséssé tette, a karcok egy részét eltűntette, de a durvább képhibákat nem szüntette meg.

Nem volt más lehetőség a megmentésére, mint a digitális kép- és hangrestaurálás. Ez a 2000-es években történt meg. Ennek részleteiről ITT és ITT lehet olvasni.

AJÁNLOTT LINKEK, FORRÁSOK:

A film digitális felújítása (filmkultura.hu)
A film digitális felújítása II. (filmkultura.hu)
Blog a film emlékére (Transfesser.blog.hu)
A port.hu adatbázisa a filmről (port.hu)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.