Tudomány

MOGI Robi: a hűséges társ – előadás ajánló

Vajon lehetnek-e emberi érzései egy mesterséges lénynek? MOGI Robinak nincsenek érzései, de úgy tud mozogni, labdát visszahozni, mintha érezne.

Erre a kérdésre teljesen eltérő válaszok születtek, írók és kutatók tollából egyaránt: a bádogembertől – aki szívet kapott – a gonosz oldalon álló Terminátorig, amelyet ugyan átprogramoztak a jó oldalra, de ettől még nem lettek érzései. Mit mond erről a tudomány?

Próbáljunk az emberi érzéseknél egy kicsit egyszerűbb eseteket is vizsgálni. Az etológusok azt mondják, hogy az állatok viselkedése nem teljesen véletlenszerűen alakult ki az evolúció során, mindig megtalálhatók a konkrét túlélési célok. Az etológusok által megfigyelt viselkedésformák sokszor rendszerezhetők, és így már csak egy lépés a programozásuk és beépítésük robotokba.

A MOGI Robi egy ilyen kutatás eredménye. Az etológusok megfigyelték a kutyák kötődését a gazdájukhoz, viselkedésüket az informatikusok algoritmizálták és programozták, majd a mérnökök megépítettek egy robot lényt, aminek néhány viselkedéseleme hasonlít a kutyáéhoz. MOGI Robinak nincsenek érzései, de úgy tud mozogni, labdát visszahozni, hogy bennünk azt az érzést kelti: a robotkutya kötődik hozzánk.

MOGI Robit 2010. november 4-én mutatják be a Magyar Tudományos Akadémián 16.00 órakor, a Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében.

Előadást tartanak: Korondi Péter, az MTA doktora; Miklósi Ádám, az MTA doktora; Kovács Bence, mérnökhallgató, Száyer Géza, mérnökhallgató, Varga Balázs, mérnökhallgató.

AJÁNLOTT LINKEK:

Az előadás élőben az interneten (MTA)

MOGI Robi, a hűséges társ (MTA)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik