Tudomány

Carter megtalálja Tutanhamon sírját (1922)

Egyiptom, november 4. – Ezen a napon korszakos felfedezést tesz egy brit amatőr régész, amikor megtalálja a leghíresebb fáraó síremlékét.

Howard Carter apjának köszönheti, hogy bevonult a történelembe. Hogy miért? Mert apja festő volt, és több neves régiséggyűjtőnek is dolgozott. A kis Howard többször elkísérte apját a munkába, és az 1880-as években Lord Amherstnél is jártak. A korabeli Anglia egyik legnagyobb egyiptomi régiség-gyűjteményének tulajdonosa hatására Carter beleszeretett az egyiptomi kultúrába.

Először a British Múzeum egyiptológusának asszisztense lett, 1891-ben viszont már Alexandriába utazhatott, hogy aztán később évekig dolgozzon régészeti asszisztensként, rajzoló-asszisztensként, majd a brit kultúra nagyköveteként, különböző ásatások vezetőjeként.

Dokumentumfilm Carterről és felfedezéséről:

1905-től a dúsgazdag Lord Carnarvonnak dolgozott, őt bízta meg a régiséggyűjtő egyiptomi munkálatokkal. Carter feltárta a Théba melletti nekropoliszt (Királyok völgye), II. Mentuhotep, I. Amenhotep, Hatsepszut és IV. Thotmesz sírját, Hatsepszut völgytemplomát, a XVIII. dinasztia királynéinak sírját és számos magánsírt, de a Királyok völgyében sokáig nem találta a még hiányzó síremléket, Tutanhamon sírkamráját.

Carter 1922-ben még egyszer átvizsgálta VI. Ramszesz sírjának környékét, és november 4-én előkerültek azok a nyomok, amelyek biztossá tették, Carter Tutanhamon sírkamráját találta meg. Egy tizenhat fokból álló lépcsőre bukkantak, amely egy bevakolt ajtóhoz vezetett. A sír hivatalosan a Királyok völgye 62 nevet viseli.

Legendák születtek

A sír feltárása 1922. november 24-én, Lord Carnarvon megérkezése után kezdődött. Megtalálták Tutanhamon bebalzsamozott múmiáját, a színarany, díszített halotti maszkot. Emellett több mint 2000 tárgyat leltek meg, amelyek felbecsülhetetlen értékkel bírtak (ékszerek, szobrok, szekrények, különböző figurák). A kincsek nagy része a Kairói Múzeumba került. A tárgyakból Tutanhamon személyiségére következtethettek, a sok sétapálca például megerősítette a későbbi komolyabb vizsgálatok eredményeit is, miszerint problémái akadtak a járással.

Korabeli filmkockák a felfedezésről:

Érdekesség, hogy a feltárást követő évben meghalt Lord Carnarvon, és további 27 (!) haláleset is köthető a nagyszabású régészeti munkálatokhoz. Több magyarázat is született: egyesek szerint az egyiptomiak mérgező anyaggal vonták be Tutanhamon múmiáját, mások szerint a 3300 éves kamrában felhalmozódtak a radioaktív anyagok. Feltehetően már akkor léteztek a bulvárújságírók között a szokásosnál is szorgalmasabb egyének. Carter ugyanis még 16 évig élt, 1939. március 2-án halt meg.

Ki volt Tutanhamon?

Az ókori Egyiptom XVIII. dinasztiájának utolsó fáraója, aki időszámításunk előtt 1335 és 1325 között uralkodott. Ha nem történt volna meg a sír felfedezése, Tutanhamonnak nem lenne ekkora híre/neve, ugyanis történelmi szempontból nem feltétlenül jelentős uralkodó.

Ráadásul fiatalon került a trónra, és az országot idősebb vezetők irányították (Az és Horemheb).

A síremlék és ami mögötte van

A sír egy folyosóból, egy előtérből, az ebből nyíló sírkamrából és két mellékkamrából áll. Csak a sírkamra falait díszítették.

A múmia három egymásba helyezett koporsóban volt, amikor megtalálták, a két külső aranyozott fából, a belső színaranyból készült. A legbelső koporsót 1925. október 28-án nyitották fel.

A sír belülről:

A múmiára teljesen rá volt olvadva az aranymaszk (a balzsamozáskor használt kenőcsök miatt), és egyéb amulettek is díszítették. A test 1,635 méter magas volt, Tutanhamon feltehetően életében két és fél centivel magasabb lehetett, és valószínű, hogy 17 és 19 éves kora között hunyt el.

A múmiát 1926-ban visszatették a szarkofágba, azóta háromszor emelték ki, hogy röntgenvizsgálatnak vessék alá: 1968-ban a Liverpooli Egyetem tudósai, 1978-ban a Michigani Egyetem dolgozói, végül 2005-ben egyiptomi tudósok.

Az 1968-as vizsgálat alkalmával derült ki, hogy a balzsamozáskor a bordák nagy részét eltávolították, és a koponyába duplán fecskendezték be az agy eltávolítására használt anyagot. A röntgenfelvétel szerint a koponyáján egy ütésnyom is található, de ez nem okozhatta Tutanhamon halálát, mert a csont tovább erősödött a koponya azon helyén.

A 2005-ös tizenöt perces komputer-tomográfiás vizsgálat során körülbelül 1700 kép készült a múmiáról. A 2005-ös vizsgálatok végkövetkeztetése szerint Tutanhamon halálát lábtörés utáni üszkösödés okozta, a lábát pedig úgy törte el, hogy lezuhant valahonnan.

AJÁNLOTT LINKEK, FORRÁSOK:

A BBC írása a frissebb kutatásokról
Howard Carter élete
Tutanhamon élete

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik