Tudomány

Gyíkbőr alapján fólia

A mesterséges gyíkbőr mindent átvészelne: szárazságot, homokviharokat, szélsőséges hőmérséklet-ingadozást.

Az orvosi szkink, egy sivatagban élő 20 centiméteres gyíkféle gond nélkül vészeli át a zord körülményeket. Kültakarója egyedi szerkezetét most a technika is alkalmazni szeretné.

Az anyagkutatókat különösen az babonázza meg az orvosi szkinkben – Scincus scincus -, hogy felszíne annak ellenére nem mutat semmilyen elhasználódást, hogy nap mint nap homokviharok sújtják.

A mikroszkopikus vizsgálatok kimutatták, hogy a gyík bőrét speciális mikroszerkezet védi a kopás ellen. Hasonló felületet találtak egy szárazsághoz alkalmazkodott tökfélénél is, ami az evolúciós konvergencia esete két, egymástól igen távol álló fajnál.

A németországi Fraunhofer Környezetvédelmi-, Biztonság- és Energiatechnikai Intézet – UMSICHT– kutatói e biológiai példaképek alapján most polimer felületek számára szeretnének ellenálló mikroszerkezetet létrehozni.

A leendő alkalmazási terület elsősorban egy különösen tartós bevonófólia lenne. Ilyen fóliákat a legkülönbözőbb területeken alkalmaznak, például szolártermikus felületeken vagy száraz területek üvegfelületein.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik