Tudomány

Hallgassa az óceánt élőben!

A LIDO környezetvédelmi program keretében bárki belehallgathat a mélytenger lakóinak életébe.

A LIDO – mélytengeri akusztika környezetvédelmi honlapján – élőben lehet hallgatni a világ tengereit, óceánjait. A LIDO hálózat fő célja, hogy rögzítse és archív felvételeket készítsen a hosszú távú tengeri zajokról, ezzel is feltérképezve például a bálnák kommunikációs hálózatát.

A rendszer Michel André, a katalán Barcelonai Műszaki Egyetem bioakusztikusának agyszüleménye. Kollégáival egyszerre helyezett hifrofonokat az elmúlt tíz évben a tengerfenéken, olyan meglévő kutatási platformok mellé, amelyek például a neutrínókat kutatják, vagy cunamikat és földrengéseket jeleznek előre.

A zajok André laboratóriumában különböző frekvenciájú szűrűkön mennek át, melyek kiszűrik az emberi olyan tevékenységek zajait, amelyeket az olaj-és ipari fúrások vagy a szeizmikus vizsgálatok okoznak. A LIDO hidrofonjaival csak a tenger élővilágának hangjait lehet hallani.

Mostanáig nem sikerült hosszabb távra hidrofonokat felszerelni a tengerek aljára. Az ideiglenes hidrofon berendezések csak egy hétig működtek.

A LIDO hosszabb távú projekt azonban időben is nagyobb kereteket ad a mélytenger hangjainak vizsgálatára. Segítségével fel lehet térképezni, mely útvonakalon mozognak például a szilascetek.

AJÁNLOTT LINK:

LIDO – a mélytenger hangjai élőben

Ajánlott videó

Olvasói sztorik