Tudomány

Napelemes léghajók Indiában

Napelemes, pilóta nélküli, katonai felderítő léghajókat terveznek Indiában.

India az utóbbi években a haditechnika “paradicsoma” lett. Erről árulkodik a legújabb pilóta nélküli léghajó fejlesztés.

Legutoljára az I. világháborúban készítettek hadi célokra léghajókat. A léghajózásnak a motoros repülés fejlődésével lassan leáldozott, és nagyrészt feledésbe merültek a megbízhatatlan és lassú monstrumok.

Napjainkban reneszánszukat élhetik az “égi szivarok”. Még tavaly év végén hirdetett meg az Egyesült Államok Hadserege pályázatot felderítő-megfigyelő léghajókra, Afganisztánbanis ilyen repülő szerkezeteket kívánnak alkalmazni.

Azonban most India is előállt egy hadi fejlesztés ötletével, amit a Bangalore-i Nemzeti Légügyi Kutatóintézet (National Aerospace Laboratories) szerint elkészíthető. Az indiai léghajó 50 kg-os lenne. Pilóta nélkül lenne képes megfigyeléseket végezni. Éjszaka is repülhetnének és “zöld” erőforrásként a napenergiát hasznosítanák.

Az indiaiak szerint 15-20 ilyen léghajó egyidejű haszálatával képesek lennének a teljes indiai szubkontinenst ellenőrzésük alatt tartani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik