Tudomány

Negyven éve szennyezi plutónium Grönland egyes részeit

A szennyezés tényét már két éve megerősítették, ennek ellenére a hatóságok mind a mai napig nem helyeztek el figyelmeztető táblákat.

Több mint negyven évvel azután, hogy egy négy atomrobbanófejjel felszerelt amerikai bombázó lezuhant Grönlandon, a sziget egyes részei még mindig rendkívül mérgező plutóniumsugárzásnak vannak kitéve.

A szennyezés tényét már két éve megerősítették, ennek ellenére a hatóságok mind a mai napig nem helyeztek el figyelmeztető táblákat az érintett területeken az őslakosok és a turisták számára. Helyi vadászok mindenesetre elindítottak egy erre irányuló kezdeményezést.

A Thule nevű amerikai katonai bázistól száz kilométerre fekvő, ezerlelkes község, Qaanaaq egyik képviselője a KNR grönlandi közrádiónak adott interjújában közönnyel vádolta meg a nuuki kormányt a sugárzás ügyében.

A B52-es típusú amerikai bombázó 1968 januárjában zuhant le közvetlenül a Thule bázis közelében. A fedélzeten található négy nukleáris robbanófej közül három a tengerbe esett, ezeket sikerült később kihalászni. A negyedik azonban egy jégmezőre zuhant, ahol radioaktív törmelék szóródott szét.

A legendák övezte Thule katonai repülőbázis a közelmúltban valószínűleg a Guantánamóba irányuló fogolyszállítmányok közbülső állomásaként is szolgált.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik