Tudomány

Hat az agyi erekre a hormonális fogamzásgátlás

Ritkábban fordul elő az agyi erek tágulata azoknak a nőknek a koponyájában, akik hosszabb ideig szednek női nemi hormont tartalmazó fogamzásgátlót..

Michael Chen, a Rush Egyetem idegsebésze és munkacsoportja ismertette azt a tanulmányt, amely a hormont tartalmazó fogamzásgátló készítmények igen szerencsés, nem várt hatását jelzi.

Két idegsebészeti klinikán fölfigyeltek arra, hogy az agyi verőerek tágulata, aneurizmája, amely szerencsétlen esetben kiszakad és igen súlyos szövődményeket, nem ritkán halált okoz, szinte minden esetben a változás korába lépő nőkben fordul elő. Ebben az időszakban a női nemi hormon, az ösztrogén szintje a vérben gyorsan és jelentősen csökken.

Két év alatt a szívsebészeten hatvan aneurizma esetet észleltek, ezek 65 százalékában az értágulat nem pattant szét. Valamennyi betegnél igen részletes hormonális és nőgyógyászati vizsgálat is történt, és pontosan följegyezték, hogy a nők mikor és mennyi ideig szedtek fogamzásgátlót vagy kaptak hormonpótló kezelést.

Az adatokat 4682, ilyen szempontból panaszmentes, hasonló korú nő eredményeivel hasonlították össze. Mindkét csoport tagjainak átlagos életkora 53 év volt. Jelentős különbség csak a hormonális kezelések szempontjából volt.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a kérdés további vizsgálatokat igényel, de esetleg a súlyos érelváltozások megelőzésében a változás korába jutó nőknek eddig nem ismert lehetőséget nyújthat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik