Tudomány

Öröklét szex nélkül?

Egyes fák képesek klónozni magukat, tehát elvileg "örökké" is élhetnének.

Számos fa képes klónozni magát: a természetben akkor választják a szaporodásnak ezt a módját, ha nincs a közelben fajtársuk, amellyel szexuális úton szaporodhatnának. Így rövid távon elkerülhető a kihalás.

A kanadai Brit Columbia-i Egyetem kutatója rácáfol arra az elképzelésre, hogy a fák így örökké élhetnének.

Dilara Ally és csapata kimutatta, hogy a klónok termékenysége a korral csökken. Ez pedig azt jelenti, hogy a fa nem klónozhatja magát a végtelenségig, hanem előbb-utóbb kénytelen szexuális úton szaporodni, ha nem akar elpusztulni.

Ally és munkatársai rezgőnyár-populációkon vizsgálták a klónozás hatását a fák termékenységére. A nyár klónozási képessége közismert: a klónok a gyökérről sarjadnak, és mindegyik ugyanannak a szülőfának a része.

A legnagyobb, egyben lévő nyárklón korát 80 000 évre becsülik, hatezer tonnát nyomhat. Ha valódisága bebizonyosodna, a világ legidősebb és legnehezebb élőlénye lenne.

A kutatók kiderítették, hogy minden egyes klónnemzedékben genetikai mutációk halmozódnak fel, amelyek a termékenység csökkenéséhez vezetnek. Ez azt jelenti, hogy a nyárfa nem képes a végtelenségig klónozni önmagát, hanem előbb-utóbb kénytelen szexuális úton szaporodni, ha nem akar elpusztulni.

MOLEKULÁRISÓRA-TECHNIKA

A tudósok egy újonnan kifejlesztett “molekulárisóra-technikával” számították ki az egyes klónok korát – összehasonlították a klónok DNS-ét a szülőével.

Eddig a klónok korát csak a populációk hosszú időn át történő megfigyelésével lehetett kiszámolni, ami a nyár esetében gyakorlatilag kivitelezhetetlen volt, hiszen átlagosan száz évig is elél, 25 éves koráig pedig nem is szaporodik.

AJÁNLOTT LINK:

Az eredeti tanulmány kivonata

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik