Tudomány

Elszakíthatatlan ruha baktériumokból

Zöld teából készült "levesben" tenyésztik az áttetsző baktériumszövetet.

Az anyag állaga a bőrhöz hasonlít, ám sokkal könnyebb súlyú. Jól formázható. Már készítettek belőle ingeket, dzsekiket, ruhát és még cipőt is.

Az Imperial College London kutatói a szintén londoni Saint Martins College of Art and Design művészeti egyetem divattervezőivel együtt hozták létre az új ruha- és lábbeli-alapanyagot.

Úgy vélik, egyre nagyobb szükség lesz ilyen innovatív alapanyagokra a textiliparban, mivel a hagyományos alapanyagok, mint a pamut, gyapjú és bőr előállításához szükséges forrásokra nagy nyomás nehezedik.

Az új anyag zöldtealevesben készül, amelyhez cukrot és más tápanyagokat adnak napokon keresztül. Majd baktériumokat adnak az oldathoz, hogy cellulóz képződhessen, amely létrehozza az alapanyag vékony rétegét a keverék tetején. Ezt szárítják a dizájnerek kész tervekhez formára – varrás nélkül – vagy ruhaalapanyagnak felhasználható szövetnek.

A baktrérium termeli ezeket a cellulózrostokat, amelyek aztán az oldat tetején úszva összeállnak egyfajta fonattá. Amikor kiszárad, ugyanolyan, mint a bőr, és igen szilárd. Eltéphetetlen. A zöldtea-keverék segíti a baktériumot abban, hogy cellulózt termeljen.

AJÁNLOTT LINK:

Biocouture

Ajánlott videó

Olvasói sztorik