Tudomány

Testünkben rejtőzik az influenza ellenszere

Az emberi test előállít egy ritka antitestet, amely hatékony minden influenzavírus ellen, és termelődésének fokozásával általános influenza elleni kezelést lehetne kidolgozni.

A Wisconsini Egyetem munkatársainak egérkísérletei azt mutatták, hogy ezek az immunfehérjék a legtöbb embernek segítenének túlélni egy amúgy halálos dózis influenzavírussal való fertőzést.

“Reménykeltő az antitestek képessége, ahogy megvédik az egereket a potenciálisan halálos influenzatörzsektől” – hangsúlyozta közleményében Yoshihiro Kawaoka influenza szakértő. Mint elmondta, az ilyen antitestek különösen hasznosak lehetnek az újonnan felbukkanó, nagy fertőzőképességű influenzavírus-törzsek elleni védekezésben.

A még jelenleg is keringő H1N1 influenzavírus viszonylag gyenge törzs, mégis jóval nagyobb arányban haltak meg gyerekek és fiatal felnőttek miatta, mint a szokásos, szezonális influenza következtében. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a szezonális influenza miatt 250-500 ezer ember hal meg évente világszerte. A szakemberek szerint bármikor felbukkanhat egy mutálódott vírustörzs, amelynek fertőzőképessége nagy és súlyos, halálos megbetegedést okoz.

Az amerikai tudományos akadémia lapjában, a PNAS-ben a wisconsini kutatók a seattle-i székhelyű Theraclone Sciences munkatársaival közösen jelentették meg tanulmányukat az antitestek azonosításáról és kipróbálásáról.

Az antitestekkel kezelt egereket halálos adag H1N1 és H5N1 (madárinfluenza) vírusokkal fertőzték meg. A kezeletlen állatoknak mindössze 10 százaléka élte túl a betegséget, míg a kezelteknek 60-80 százaléka.

Csaknem az összes influenzavírus ellenáll már a hagyományos vírusellenes szereknek, ezért különösen fontos lenne új kezelési módokat találni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik