Tudomány

A kudzu tönkreteszi a világot

Gyorsan terjed az Egyesült Államok keleti részén a kudzu nevű növény, amely gyógynövényből gazzá küzdötte le magát.

A kudzu (Pueraria lobata) általában az ázsiai országokban növő kúszónövény, amelynek jellemzője, hogy akár napi 30 cm-t is képes növekedni. Nagyon szép virágai vannak, ennek is köszönhető, hogy a takarmány-, és gyógynövényként ismert kudzu megjelent az USA területén, ahol azonban hamarosan elszabadult. Jelenleg gyógynövényként van számon tartva, miután egész erdőket öl meg azzal, hogy a fák szárára csavarodik és lassan megfojtja őket.

Egy új kutatás ráadásul további gondokat is feltárt a kudzu kapcsán: a növény által kibocsájtott anyagok az emberre is mérgezőek és a környezetünket sem kímélik. Olyan sok ózont (O3) bocsájt a levegőbe, hogy közvetlen vetélytársává vált a teherautóknak és a vegytisztító boltoknak. A tudósok számítása szerint a helyzet akár odáig is fajulhat, hogy egy nyáron az ózonszint akár hét napon át is meghaladhatja az egészségügyi határértéket az növénnyel erősen benőtt területeken.

Az ózon fontos gáz, azonban csak a légkör felső részén: ott véd minket a káros UV-sugaraktól. Lenn a földön már problémásabb a helyzet, hiszen az ózon erősen mérgező gáz, amely minden élő szervezetre veszélyes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik