Tudomány

Ázsiában fenyegető az egészségügyi helyzet

Ázsiában milliók számára jelentenek egészségügyi fenyegetést a gyorsan növekvő városok és az egyre növekvő nyomornegyedek, a földrészen Manilában a legrosszabb a helyzet.

A – hivatalosan – 11,5 millió lakost számláló Fülöp-szigeteki főváros, Manila a legsűrűbben lakott, egy négyzetkilométerre 15 500 ember jut – számolt be a nemzetközi szervezet, amely alapításának évfordulóján, április 7-én tartja az egészség világnapját. Az idei világnap a városiasodás és az egészség kapcsolatáról szól.

A WHO közlése szerint Manilában becslések szerint a lakosság húsz százaléka a szegénységi küszöb alatt, vagy éppen csak felette él, 35 százalék pedig nyomornegyedekbe szorult.

Ázsiában a kaotikus nyomornegyedek gyors növekedése milliók számára rejt egészségügyi kockázatokat. Az ott élők sokkal jobban ki vannak szolgáltatva a természeti katasztrófáknak, a járványoknak. Nagy gondot jelent a vízellátás, a krónikus betegségek és a mozgáshiány, csakúgy mint a nem megfelelő higiénia, az erőszak, valamint a balesetek.

Ázsia és a csendes-óceáni térség nyugati régiójában a lakosság csaknem fele, 800 millió ember él városokban. A városlakók száma egyre nő, mivel abban reménykednek, hogy a városokban találnak munkát. “A városok azonban túl gyorsan és ellenőrzés nélkül nőnek, így az egészségügyi kockázatok is nagyobbak” – figyelmeztetett a WHO regionális igazgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik