Tudomány

Vadászgörények fektetnek kábeleket

Különlegesen idomított vadászgörények segítségével fekteti le vidéken a szélessávú internet kábeleit egy brit szolgáltató.

A Virgin Media immár több mint egy éve használja az állatokat a kábelfektetéshez, de csak most mutatta be a módszert a sajtónak. A vadászgörényekre feladtak egy csipet tartalmazó mellényt, amely kimutatja a vezetékben keletkezett törést vagy meghibásodást.

A módszer nagyban segíthet a szélessávú netezésben jelenleg fehér foltnak számító területek lefedésében és a falvak és a városok között kialakult “digitális szakadék” áthidalásában.

A szélessávú technológia hatósugara rendszerint rövid, és csak a kapcsoló központok környékére terjed ki, így a legtöbb cég anyagi okokból csak városokban terjeszkedik.

London célul tűzte ki, hogy 2012-re az országban mindenütt hozzáférhető legyen a 2 MB/sec átviteli sebességű sávszélesség. Szakértők 10-25 milliárd fontra becsülik az optikai kábelhálózat kiterjesztésének költségét. A brit kormány ezért azt tervezi, hogy ennek fedezetére 50 pennys adót vetnek ki a telefonvonalakra. Jelenleg még mintegy kétmillió háztartásban – lakások mintegy 10 százalékában – nincsen szélessávú internet.

“A vadászgörények már több évszázada az ember segítőtársai. A rejtekhelykereső ösztönük miatt alkalmazzuk őket, valamint azért, mert vékony és hosszúkás testfelépítésűek, kíváncsiak és be tudnak hatolni a résekbe. Eleinte nem vertük nagydobra a kísérleteinket, előbb felmértük, mennyire alkalmazhatók tevékenységünkben a vadászgörények, s csak azután hoztuk nyilvánosságra, hogy hogyan dolgozunk” – jelentette ki Jon James, a Virgin Media szélessávú szolgáltatásának igazgatója.

Vadászgörényeket már korábban is használtak arra, hogy nehezen megközelíthető helyekre vezetéket húzzanak ki. Így Károly és Diana hercegi esküvőjén a szakemberek televíziós és hangosító kábeleket fektettek le velük. Hasonlóképpen jártak el az ezredfordulón Greenwichben megrendezett Party in the Park közvetítésekor is.

A vadászgörényeket hagyományosan arra használták, hogy megtalálják és megöljék a föld alá rejtőzött rágcsálókat. Agustus római császár a hiedelem szerint a Baleár-szigetekre küldött görényeket, hogy megfékezze a nyúlpopuláció elburjánzását.

Természetesen, a naphoz hűen, a hír kacsának bizonyult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik