Tech zöldövezet

Már a Dolce Gusto kapszulákat sem kell a szemétbe dobni

Idén márciusban új kapszulavisszagyűjtési- és újrahasznosítási rendszert indít a Nestlé a Nescafé Dolce Gusto kapszulákra: a kávéfogyasztók egyelőre öt kijelölt MediaMarkt áruházban (Székesfehérvár, Budaörs, Pólus, StopShop, Pesti út) adhatják le használt kapszuláikat, de a cég folyamatosan bővíti a gyűjtőpontok listáját. A használt kapszulákat a kijelölt gyűjtőpontokon külön erre a célra gyártott, újrahasznosítható gyűjtőzsákban lehet leadni.

A kapszulák ezután egy hazai feldolgozóüzembe kerülnek, majd a ledarált, újrahasznosított műanyagból szezonális műanyag termékek készülnek – kertészeti eszközök, rekeszek, tárolók – a kávé pedig komposztként hasznosul újra. Az újrahasznosított műanyagból készült gyűjtőzsákokat a visszaváltás helyszínén vagy online vásárlás alkalmával ingyen igényelhetik a fogyasztók.

Amanda Edwards / Getty Images via AFP Nescafé Dolce Gusto kapszulák.

A Nestlé célja, hogy csomagolóanyagai ne végezzék hulladéklerakóban és valamennyi csomagolását körforgásban tartsa. Az új program része a cég globális vállalásának: 2025-ig minden csomagolóanyagát újrahasznosíthatóvá vagy újrafelhasználhatóvá alakítja és csomagolásaiban egyharmadával csökkenti az újonnan gyártott műanyagok felhasználását.

A cég közleménye szerint a csomagolóanyagok fejlesztése mellett minden piacon prioritás az újrahasznosítási, visszagyűjtési infrastruktúra támogatása, hiszen megfelelő visszagyűjtés, válogatás és újrahasznosítási kapacitások nélkül nem, vagy csak egészen kis mennyiségben oldható meg a csomagolóanyagok újrahasznosítása. A cégcsoporthoz tartozó Nespresso alumíniumkapszulákat 2012 óta gyűjtik vissza és dolgozzák fel Magyarországon, idén márciustól pedig a Nescafé Dolce Gusto kávékapszulák is visszagyűjthetőek lesznek és újrafeldolgozásra kerülnek. Ezzel párhuzamosan a Nestlé folyamatosan dolgozik azon, hogy a kapszulák könnyebbek legyenek és gyártásukhoz kevesebb műanyagot használjanak, de vizsgálják a megújuló forrásokból származó és nem műanyag alapú anyagok alkalmazásának lehetőségét is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik