Tech

Játékkiadókat bírságolt meg az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság összesen 7,8 millió eurós bírságot szabott ki a Valve-re és öt további videójáték-kiadóra – írja a The Verge. A büntetés oka az, hogy az érintett cégek korlátozták a határokon átívelő vásárlást az Európai Gazdasági Térségben. A kiadók nagyjából száz PC-s program esetében akadályozták meg, hogy játszhatóak legyenek bizonyos EU-s országokon kívül.

Ez ellentétes a digitális egységes piac szabályaival.

Az érintett játékoknál nem volt lehetőség a Csehországon, Lengyelországon, Magyarországon, Románián, Szlovákián, Észtországon, Lettországon és Litvánián kívüli felhasználására. A területi alapú tartalomkorlátozás miatt a magasabb jövedelmű EU-s országokban élő játékosok nem tudták a Steam platformon aktiválni a más államokban, olcsóbban beszerzett programokat. Az aktiváláshoz szükséges kódokat 2010 és 2015 között blokkolták területi alapon.

CasarsaGuru / Getty Images

A megbüntetett kiadók közül a Focus Home, a ZeniMax, a Koch Media, a Capcom és a Bandai Namco együttműködtek a vizsgálat során, bírságukat ezért 10-15 százalékkal csökkentették. Egyedül a Valve nem volt együttműködő.

Az Európai Bizottság 2017-ben kezdte meg nyomozását a területi alapú tartalomkorlátozás ügyében, hivatalosan 2019-ben szólította fel a Valve-t, hogy hagyjon fel a gyakorlattal. A cég szerint ez már 2015-ben megtörtént.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik