Tech

Elképesztő videó a Földre veszélyes aszteroidáról

Egyre több titka tárul fel a Bennunak, a Földre jelenleg egyik legveszélyesebb aszteroidának. A kisbolygót jelenleg az OSIRIS-REx nevű NASA-szonda tanulmányozza, a tudósokat pedig rendre megdöbbenti az űrkavics furcsa viselkedése: legutóbb az derült ki róla, hogy gejzírszerű részecskekitörések lövellnek ki a felszínéből, előtte meg az, hogy egyre gyorsabban forog, és könnyen lehet, hogy előbb-utóbb szétrobbantja saját magát, ha annyira felpörög. Mellette persze azt is tudjuk már, hogyan néz ki, annyi adatunk van már róla, hogy simán lehet olyan szép videót csinálni a felhasználásukkal, mint amilyet Roman Tkachenko töltött fel Youtube-ra.

A Bennu egyébként egy igen kivételes objektum: a szakértők úgy vélik, hogy az aszteroida összetétele többé-kevésbé állandó maradt a Naprendszer megszületése óta. Az égitest vizsgálata és a Bennuból vett minták ezért sokat segíthetnek a kutatóknak abban, hogy jobban megértsék rendszerünket. A Bennu egyébként egy potenciálisan veszélyes kisbolygó a Földre nézve, mert pályájának vannak pontjai, amelyek összeérnek a Föld keringési pályájával. Nagyon kicsi az esélye annak, hogy valójában megtörténik az ütközés, és ha így is lenne, arra csak a 22. században kell számítani.

A tudósokat is megdöbbentette a Földre legveszélyesebb aszteroida
Újabb és újabb furcsaságok derülnek ki a Bennuról.

A kisbolygóról már azt is tudjuk, hogy sokkal sziklásabb a felszíne, amire korábban nem számítottunk, ezért az OSIRIS-REx-nek nagyon nehéz dolga van a kutatás során. Az űrszonda tanulmányozni fogja az úgynevezett Jarkovszkij-hatást, ez az erő a világűrben forgó testre hat az egyenetlen hősugárzás következtében – a mi esetünkben ez azért fontos, mert akár a kiszámított pályától el is térhet miatta a kisbolygó, és megnövelheti az esélyét egy esetleges ütközésnek. Az űrszonda méréseivel ezt kiszámíthatjuk, és jobban felkészülhetünk egy esetleges katasztrófára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik