Tech

Bill Gates 1994-ben megjósolta: a Facebook és a Netflix tarolni fog

1994 volt az év, amikor a frissen nősült Bill Gates felkerült a leggazdagabb emberek listájára, a Microsoft pedig még a csúcson volt. A redmondi cég alapítója több mint húsz éve megjósolta a Facebook és a Netflix eljövetelét.

Ne felejtsük el, huszonhárom éve az internet még egy merőben új dolog volt. Ez volt az a korszak, amikor nem létezett még okostelefon és iPhone, sem lapos tévék, nem volt még Google, az internetet főleg tudósok és kutatók használták, mi átlagemberek pedig betárcsázós szolgáltatói nettel szörföltünk,  a Yahoo-t éppen megalapították, floppy lemezeket használtunk és megjelent a Doom.

A Playboy-nak adott interjúban Bill Gates mégis úgy nyilatkozott, a személyi számítógépeken való munka helyett a jövőben elmozdulunk a neten való hozzáférés és megosztás világa felé, amikor a weben érjük el például a médiatartalmakat.

Meg akarsz nézni egy filmet. Ahhoz, hogy kiválaszd, tudnod kell, miket kedveltek mások, illetve, hogy az eddig megnézett filmekről alkotott véleményed alapján, ez a mű tetszene-e. Mindez az információ rendelkezésünkre fog állni. Így kiválasztjuk az adott filmet, és már nézhetjük is igény szerint (on demand). Utána aztán megoszthatjuk, mit gondoltunk róla.

Bill Gates gyakorlatilag a 13 évvel később megalapított Netflixet írta le.

A Microsoft-alapító egy fizikai korlátok nélküli, online közösséget is vizionált:

Gondolj bele, most hogyan találsz hasonló érdeklődésű embereket, hogyan választasz orvost, vagy hogy választod ki, milyen könyvet olvass. Jelenleg le vagyunk korlátozva arra a fizikai közösségre, amely körbevesz minket. A jövőben viszont megváltozik, hogyan tároljuk és férünk hozzá az információhoz, így ez a közösségi tér is kiszélesedik. Ez az eszköz hatalommal ruház majd fel minket, hozzá az infrastruktúra gyorsan ki fog épülni, a hatása pedig elképesztő lesz.

Tíz évvel később Mark Zuckerberg és társai megalapították a Facebookot, amely exponenciális növekedést produkált: mára több mint kétmilliárd felhasználója van, és több mint 17 ezer embert alkalmaz világszerte.

(Kiemelt fotó: Jeff Christensen/AFP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik