Tech

2019-re ígérik a repülő autókat

A Volvót és a Lotust is birtokló kínai Zhejiang Geely Holding Group a napokban vásárolt fel egy újabb céget, ezúttal a repülő autókon dolgozó Terrafugiára csaptak le, és a következő generációs járműveken dolgozó cég ezzel párhuzamosan bejelentette, hogy 2019-re már az utakon szeretnék tudni az első levegőbe emelkedő négykerekűjüket.

A Terrafugia jelenleg két járművön dolgozik: az egyik a Transition, amit már 2019-ben szeretnének forgalomba bocsátani, a másik pedig a jóval szélesebb rétegeknek szánt és jóval futurisztikusabb TF-X, amit a cég jelenlegi tervei szerint 2023-ban bocsátanának az utakra (illetve a levegőbe).

A Transition behúzható szárnyakkal van felszerelve, kifutópályát igényel a felszálláshoz, és a gyártó már videót is közzétett a működő prototípusról, amit a Wisconsinban található OshKoshban reptettek meg.

A cég ígérete szerint a végleges modell 160 km/h sebességre, és 640 kilométer megtételére lesz képes teli tankkal, lévén nem elektromos járműről van szó. A repülő autóért egyébként már most be lehet jelentkezni 10 000 dollár (2,6 millió forint) letételével, a végleges árcédula pedig valahol 279 000 dollár (72 millió forint) környékén fog mozogni.

A Transitionnal szemben a TF-X már egy jóval sci-fibe illőbb modell, hiszen képes a függőleges fel- és leszállásra, illetve az egész jármű úgy lesz kialakítva, hogy ellentétben a kevésbé modern testvérével, bármikor használható legyen a közutakon, ha épp nincs kedvünk repülni vele.

A TF-X ráadásul teljesen elektromos jármű, az ígéretek szerint 320 km/h-s maximum utazósebességgel, illetve 800 kilométeres hatótávolsággal teljesen feltöltött akkumulátorok esetén. A Terrafugia állítása szerint ez a modell jóval olcsóbb lesz, mint a Transition, ugyanakkor az ára így is a felső kategóriás luxusautókért kért összeget fogja közelíteni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik