Tech

Több száz amerikai iskola honlapját törték fel hackerek

Több száz amerikai iskola honlapját törték fel hackerek, az internetezőket ideiglenesen egy iszlamista propaganda videót mutató oldalra navigálva - közölte a honlapokat működtető SchoolDesk atlantai székhelyű vállalat kedden.

A SchoolDesk közölte, munkatársai egy kis, beültetett fájlra bukkantak, ami közel 800 iskola és iskola körzet honlapját fertőzte meg és az odalátogatókat a YouTube videómegosztó oldalra térítette el, ahol egy arab nyelvű felvételen a többi között Szaddám Huszein egykori iraki diktátor képét is láthatták.

Az Iszlám Állam egyik toborzó- vagy propagandavideójának tűnt

– mondta Rob Freierson, a SchoolDesk alapítója a NJ.com hírportálnak adott interjújában.

Az atlantai székhelyű vállalat szerint a hackertámadás más szervezeteket is érintett, egyebek mellett magán és kormányzati honlapokat is. A cég szerint együttműködnek a nyomozóhatóságokkal, s időközben új biztonsági intézkedéseket vezettek be, felkérve a felhasználóikat, változtassák meg az oldalon használt jelszavukat.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) most azon van, hogy kiderítse, ki áll a hackertámadás mögött, amely az arizonai Tucson, a connecticut-i Newtown, a virginiai Gloucester megye illetve a New Jersey-i Bloomfield iskoláinak honlapjait érintette.

A bloomfieldi iskolakerület szerint a honlapjukra látogatók hétfőn az Iszlám Állam terrorszervezet egy propagandavideóját láthatták, mígnem a hibát mintegy két órán belül helyrehozták.

Hozzátette: az adathalászok nem fértek hozzá diákjaik vagy tanárjaik bizalmas adataihoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik