Tech hardverteszt

Megjelent az Xbox One X: kipróbáltuk az eddigi legerősebb konzolt

Hivatalosan november 7-től kapható a Microsoft legújabb játékgépe, az Xbox One X, amiből egy példány már be is futott a szerkesztőségbe. Kibontottuk és beüzemeltük a masinát, hogy minél hamarabb részletes tesztet közölhessünk a valaha készült legerősebb konzolról.

A Microsoft harmadik generációs konzolja, az Xbox One 2013 novemberében került a boltok polcaira, és a négy évvel a megjenelés után már a harmadik változat érkezik a játékgépből. A második verzió tavaly futott be Xbox One S néven, de csak egy kompaktabb, fazonigazított változat volt, most viszont megérkezett az Xbox One X, ami hardver szempontjából is erősebb, mint a 2013-as modell.

EZ A DOBOZ REJTI A VADIÚJ KONZOLTForrás: Bielik István / 24.hu

Az új gépben nyolc x86-os processzormag található 2.3 gigahertzes órajellel, a grafikus processzor negyven, 1172 megahertzes számítási egységgel rendelkezik, amit 12 gigabájt GDDR5-ös memória egészít ki másodpercenként 326 gigás sávszéllel. Emellé jön 1 terabájtnyi tárhely, és a konzolban helyet kapott egy 4K UHD Blu-ray olvasó is.

Mindez annyit tesz, hogy az Xbox One X akár 4K-ban (2160p, avagy 3840×2160 pixel) is képes futtatni bizonyos játékokat másodpercenként 60 képkockás (fps) frissítéssel. A szeptemberben megjelent, Xbox One és Windows 10 exkluzív Forza 7 Motorsport például tényleg képes erre a teljesítményre, ami konzolon eddig nem tapasztalt látványt és sebességet eredményez.

Minden, amit a legerősebb konzolról, az Xbox One X-ről tudni kell
Már csak pár nap van a megjelenésig, így összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

KICSOMAGOLTUK

A gép megérkezett a szerkesztőségünkbe is, a napokban részletes tesztet is közlünk az új masináról, az első benyomásaink pedig kifejezetten pozitívak. Az Xbox One X a tavalyi Xbox One S-hez hasonlóan egy pofása és kompakt kis gép – utóbbi főleg annak köszönhető, hogy már itt sincs tégla méretű tápegység, a hálózati kábelt egyenesen a gép hátlapjába kell dugni.

AZ XBOX ONE X ÉS A LEGFONTOSABB TARTOZÉKOKFotó: Bielik István / 24.hu

A csomagolás egyébként a géphez hasonlóan praktikus, semmi sallang, és felbontva sem találunk felesleges szemetet, csak a következő összetevőket:

  • Xbox One X konzol
  • hálózati kábel
  • HDMI-kábel
  • Xbox One X kontroller
  • 2 elem a kontrollerbe
  • Bónusz Xbox Live Gold és Xbox Game Pass előfizetések

A gép összeszerelése pofonegyszerű, és az első indítást követően jönnek a teljesen bevett folyamatok. Beállítjuk a nyelvet, a netre kötjük a gépet (vezetékes vagy wifi) és kiválasztjuk az országot.

AZ ÚJ MODELL JÓVAL KOMPAKTABB, MINT A SIMA XBOX ONEForrás: Bielik István / 24.hu

A konzolhoz máris elérhető egy 738 megás frissítés, ezt érdemes azonnal telepíteni, majd ha ezzel megvagyunk, akkor jöhet az Xbox Live fiókunk beállítása. Már létező account esetén az e-mailt és a jelszót kell megadni, de egy teljesen új fiók beállítása sem tart tovább öt percnél.

JÁTÉKRA FEL!

Ahogy azt a korábbi cikkünkben már említettük, az Xbox One X nem számít új konzolnak, ugyanazon játékok jelennek meg rá, mint az Xbox One-ra és Xbox One S-re, csak az X erősebb hardverének hála

a játékok szebbek és/vagy gyorsabbak, mint a másik két modellen.

És ez nem csak az olyan új játékokra vonatkozik, mint a Forza Motorsport 7, hanem korábban megjelent programokra is. Hogy a meglévő gyűjteményünkből melyik játék rendelkezik úgynevezett Enhanced, az új konzolhoz igazított verzióval, azt egy külön menüben lehet listázni.

Rengeteg játék fogja kihasználni az új Xbox brutális erejét
Megjelenéskor száznál is több játék fut majd 4K-ban és az átlagnál szebb látványvilággal.

Habár a gép 1 TB-os merevlemeze elsőre elégnek tűnik, azzal tisztában kell lenni, hogy a játékok Xbox One X-es változatai rengeteg helyet foglalnak.

  • A Forza 7 95 GB,
  • a Gears of War 4 a jobb minőségű textúrákkal 103 GB, míg
  • a Quantum Break új verziója nem kevesebb, mint 178 GB helyet foglal.

Jó hír viszont, hogy a tapasztalataink alapján az Xbox mögött álló szerverek sávszélessége fel van készítve az ilyen méretű játékokra: mi összesen négy programot szedtünk le az új gépre, a Forza 7-et, a Zoo Tycoon: Ultimate Animal Collection-t, a Super Lucky’s Tale-t és a Rush-t, ami együtt nagyjából 130 GB, de így is lecsorogtak a gépre nagyjából egyetlen óra alatt.

A csomag része még a két hetes Xbox Live Gold előfizetés, ami a multihoz szükséges, illetve egy hónapnyi Xbox Game Pass elérés. Utóbbi egy játékkölcsönzős szolgáltatás, ahonnan az előfizetés ideje alatt annyi programot töltünk le, ahányat szeretnénk. Jelenleg száznál is több cím várja az érdeklődőket, így a géppel egy hónapig akkor is bőven elleszünk, ha még semmilyen programot nem vettünk hozzá.

AZ XBOX GAME PASS 100-NÁL IS TÖBB JÁTÉKHOZ BIZTOSÍT HOZZÁFÉRÉST – Forrás: Bielik István / 24.hu

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK

A valaha készült legerősebb játékkonzol megérkezett, az elkövetkezendő napokban igyekszünk teljesen kiismerni a gépet. A tapasztalatainkról külön cikkben számolunk be, igyekszünk minél több Enhanced frissítéssel rendelkező játékot kipróbálni, és arra a kérdésre is szeretnénk választ adni, hogy kinek érdemes beruházni a Microsoft legújabb, 165 000 forinttól kapható játékgépére.

A cikket a PlayIT Show szponzorálta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik