Tech

Bug miatt zárta ki felhasználóit saját dokumentumaikból a Google

Halloween alatt a Google Dokumentumok és a Drive több felhasználója is azt tapasztalta, hogy a szolgáltatás egyszerűen kizárta őket dokumentumaikból. Fájljaikat nem tudták megosztani, sem szerkeszteni arra hivatkozva, hogy megsértették a felhasználói szabályzatot (TOS).

Pár felhasználót ez különösen kellemetlenül érintett, a National Geographic egyik szerzője Twitteren panaszkodott, hogy nem fér hozzá cikkének vázlatához.

A keresőóriás blogbejegyzésben magyarázta meg a problémát, úgy tűnik, hogy egy bug idézte elő a galibát a szolgáltatás biztonsági rendszerében, ami így több dokumentumot is tévesen minősített sértő, kártékony tartalomnak. A cég automatizált megoldásokat alkalmaz felhőszolgáltatásában azon célból, hogy még időben azonosítsa a kártékony kódokat, vírusokat tartalmazó fájlokat és megakadályozza azok terjedését.

A cég ugyan bocsánatot kért, de az eset egyben ébresztő pofon is lehet azoknak, akik túlságosan is támaszkodnak a felhőszolgáltatásra – úgy látszik elég egy bug, egy hibás kód, és már nem férnek hozzá a fontos dokumentumokhoz. A Google nem közölte, hogy pontosan hány felhasználót érintett az eset.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik